Arhiva Associated Press-a

3. jula 1999. godine, nakon povlačenja srpskih snaga sa Kosova dvojica bivših pripadnika koji su obilježavali 9. godišnjicu proglašenja nezavisnosti u Kačaniku, ubijeni su od strane britanskih snaga KFOR-a u Prištini. Ubijeni su Avni I. Dudi i Fahri N. Bici, obojica bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

U 00:15 minuta na video snimku vidi se trenutak kada jedan od ubijenih podiže ruku tražeći pomoć i pada bez svijesti na automobilu.

U arhivi Associated Press-a (AP)piše da su britanski vojnici otvorili vatru na njih, kada je vozilo u kojem su se kretali počelo da ide prema njima. Jedan od ubijenih koji se nalazio u vozilu je preminuo na licu mjesta od zadobijenih rana, dok je drugi rpeminuo u bolnici.

U incidentu su još dvije osobe ostale teško ranjene. Prema opisu Associated Press-a, britanski vojnici su bili pozvani da pruže sigurnost za 50 Srba koji su se sklonili u blizini, gdje su Albanci sa zastavama, pištaljkama i vuvuzelama slavili u glavnom gradu Kosova. Prema AP, u incidentu se se čula osam pucnja.

Na video snimku se vidi i jedna žena koja je bila na mjestu događaja, koja se sukobila sa britanskim snagama zbog njihove prekomjerne reakcije protiv pripadnika OVK.