Primjena od 10. avgusta?

Delegacije Beograda i Prištine će u Briselu razgovarati o međusobnom priznanju polisa za osiguranje vozila.

Pregovarački timovi će nastojati da otklone nesuglasice oko Sporazuma koji je trebalo da stupi na snagu 24. jula.
Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, a Kosova ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri.
Đurić je rekao da očekuje da će u naredna dva ili tri dana taj problem, koji se tiče sporazum o osiguranju koji će znatno olakšati život građana, biti riješen. 
Na sastanku će se razgovarati i o svim tehničkim aspektima priprema za uspješan početak primjene sporazuma prema planu za njegovu implementaciju. 
Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, na sastanku uz posredovanje EU i Savjeta evropskih biroa osiguranja biće riječi o aspektima primjene Sporazuma o međusobnom priznanju osiguranja vozila, koji je potpisan 23. juna u Briselu u prisustvu premijera Kosova i Srbije Isa Mustafe i Aleksandra Vučića i visoke predstavnice EU Federice Mogherini. 
Delegacija Kosova zastupa stav da bi sporazum trebalo sprovesti u potpunosti, što je prije moguće, do 10. avgusta. 
Kako je najavljeno, Tahiri će se susresti sa predsjednikom Evropskog biroa osiguravajućih društava Žanom Zenersom sa kojim će se razgovarati o mogućnostima produbljivanja saradnje i perspektivi učlanjenja Kosova u taj biro. 
Ðurić je rekao da je Priština pokušala da iskoristi prethodni Sporazum o osiguranju i kroz njega "provuče" registarske tablice sa oznakom Kosova. On je dodao da nesuglasice u vezi Sporazuma o osiguranju usporavaju dijalog u Briselu i dodao da prištinska strana ima interes da se takva situacija nastavi.