U intervjuu za RTK

Pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland poručila je u Prištini da Kosovo prije ljetnje pauze mora da formira Specijalni sud za ratne zločine.

U intervjuu javnom servisu RTK, Nuland je rekla da su SAD bile veoma razočarane kada nedavno u parlamentu nije usvojen zakon o Specijalnom sudu i da je i u današnjim razgovorima sa kosovskim liderim insistirala da taj sud bude formiran što prije.

Prema njenim riječima, u slučaju da skupština Kosova ne usvoji ono što je potrebno za formiranje Specijalnog suda, onda Priština više neće moći da prati proces osnivanja tog suda, a vjeruje da će time Kosovo biti nezadovoljno.

"Kosovo je u procesu prihvatanja evropskih standarda, Specijalni sud je dio evropskih standarda, jer pred njim odgovorni treba da polože račune i da pravda bude zadovoljena", rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara.

Nulandova je istakla da se dijalog između Kosova i Srbije vodi da bi se normalizovali odnosi i da ljudima, bez obzira na etničku pripadnost, omogući da žive jednako, a da je visoka predstavnica EU Federica Mogherini veoma angažovana u tom značajnom procesu.

Ranije danas, Nulandova je razgovorala sa kosovskim premijerom Isom Mustafom o napretku u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom, kao i o značaju formiranja Specijalnog suda.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera, Mustafa i Nulandova razgovarali su u Prištini o značaju koji za Kosovo ima osnivanje tog suda, kako bi vlasti pokazale da imaju kapacitet da donose značajne odluke i ispunile svoje međunarodne obaveze.

U medijima posjeta Nulandove se tumači kao pritisak za usvajanje ustavnih amandmana kojima bi se omogućilo formiranje Specijanog suda za zločine bivše.

Kako prenosi agencija Kosovapress, koja se poziva na pouzdane izvore iz kosovske skupštine, naredne sedmice amandmani o specijalnom sudu trebalo ponovo da se nađu na dnevnom redu parlamenta i to bez ikakvih promjena u tekstu koji nedavno nije usvojen.