Amerika neće spriječiti formiranje

Američki ambasador zadužen za pitanja ratnih zločina Stephen J. Rapp rekao je da ako kosovska skupština ne bude formirala Specijalni sud, Amerika se neće suprostaviti da to učine UN.

U intervjuu za "Koha ditore" Rapp je ocjenio da to ne bi bilo dobro za budućnost Kosova i da je Kosovu potreban kredibilan Specijalni sud koji će "očistiti vazduh".

Rapp je objasnio da na Kosovu boravi kako bi pomogao ljudima koji se nalaze na političkim funkcijama da otvore put osnivanju specijalnog suda koji će se baviti slučajevima koji proizilaze iz izvještaja Dicka Martiya.

Ambasador je rekao i da Specijalni sud treba da ima kredibilitet da se bavi slučajevima, kako je rekao, "relativno visokog nivoa, ali relativno malog broja potencijalno osumnjičenih - 10 do 12 u vremenskom periodu od najviše pet godina".

Rapp je rekao da on kao čovjek koji je van istrage Specijalne jedinice za istragu ne zna imena optuženih, ali kaže da je ubeđen da će kosovska skupština usvojiti odluku o Specijalnom sudu i da je za to dobio obećanja nekoliko političkih lidera sa kojima se sastao u Prištini.

Sa Rappom su se juče sastali kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa.

Jahjaga je obavijestila ambasadora o okončanju procesa Ustavnog suda o amandmanima koji otvaraju put osnivanju Specijalnog suda i da će Sud obezbjediti kredibilan i odgovoran proces da bi se suočio sa optužbama koje su navedene u izvještaju Savjeta Evrope, saopšteno je iz kabineta predsjednice.

U saopštenju vlade se kaže da je u razgovoru o specijalnom sudu Mustafa ambasadoru prenio privrženost vlade i uvjerenje u zrelost institucija da donesu značajne odluke, a Rapp je ukazao na korake koje još treba preduzeti u nastavku tog procesa.