Istraga protiv 135 lica

Oko 300 gađana Kosova do sada je učestvovalo u ratu u Siriji ili u Iraku, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Kosova Skenedr Hyseni.

Krivični istražni organi vode istragu protiv ukupno 135 lica osumnjičenih za terorizam, a istraga se vodi protiv osumnjičenih za podstrekivanje za učešće u ratovima van Kosova, posebno u Siriji, na strani terorističkih organizacija. 
"U Specijalno tužilaštvo Kosova prebačeno je osam slučajeva iz 2014. godine, u četiri slučaja je 19 lica pod istragom, u dva slučaja dvije osobe, dok je jedan slučaj u preleminarnoj fazi istrage", rekla je portparolka Specijalnog tužilaštva Liridona Kozmaci-Hajdaraj. 
U Specijalnom javnom tužilaštvu 117 lica je osumnjičeno za terorizam, a tokom 2015. godine podignute su četiri optužnice protiv 14 lica za koje se sumnja da su pozivali na izvršenje krivičnih djela, učestvovanje u teroristickim aktima, terorističke grupama ili na obezbjeđivanje fondova i materjalnih dobara, rekla je Kozmaci-Hajdaraj.
Ona je dodala da su za ta krivična djela zaprećene kazne Krivičnim zakonom. 
Prema njenim riječima, ostala lica optužena su za vrbovanje za odlazak u rat u Siriju i pridruživanje albanskoj grupi koja je ratovala na strani ISIS-a.