Posrednici naplaćuju do 3.000 eura po porodici

Goranci tvrde da ilegalni migranti teritoriju Kosova napuštaju sa srpskom dokumentacijom umjesto sa kosovskim pasošima... Svako posredovanje ove vrste posrednici naplaćuju do 3.000 eura po porodici.

Pojedine institucije države Srbije pomažu nelegalno iseljavanje sa Kosova i za novac omogućavaju povećan broj azilanata koji nastoje da se dokopaju Mađarske - upozoravaju Goranci sa područja opštine Dragaš. 
Oni su uputili otvoreno pismo Marku Đuriću, srpskom direktoru Kancelarije za Kosovo, u kome ga upozoravaju da članovi Privremenog opštinskog organa, koji je pod kontrolom države Srbije, zloupotrebljavaju položaj. 
Oni, prema navodima iz pisma, Gorance i Albance sa područja Dragaša i Prizrena odvode radi navodnog liječenja u Beograd, a potom ih prebacuju do Mađarske.
Svako posredovanje ove vrste posrednici naplaćuju do 3.000 eura po porodici, navode Goranci i tvrde da su u lanac švercera umiješani i ljudi iz drugih institucija Srbije, "poput Republičkog fonda zdravstva, koji za 1.500 eura izdaju zdravstvene knjižice i upute za navodno liječenje u Beogradu".
Goranci tvrde da ta lica teritoriju Kosova napuštaju sa srpskom dokumentacijom umjesto sa pasošima Kosova. 
U posljednjih mjesec dana Kosovo je napustilo oko 35.000 uglavnom mlađih Albanaca i porodica sa dvoje ili troje djece. 
Kako je Srni rečeno u Policiji Kosova, opšti talas odlaska "zapljusnuo" je taj region odmah poslije potpisanog sporazuma o slobodi kretanja između Srbije i Kosova.
Prema zvaničnim podacima, mladi Albanci prodaju imovinu ili podižu kredite kako bi obezbijedili sredstva, u prosjeku po 1.000 eura po putniku, do mađarske granice.
Putevi prebacivanja azilanata uglavnom vode preko Bujanovca i Podujeva i to uz posredovanje brojnih ilegalnih vladinih i nevladinih organizacija i pojedinaca čiji je zadatak da azilante prebace do Subotice.
Samo u posljednjih petnaestak dana Policija Kosova uhapsila je dvadesetak posrednika - trgovaca migrantima i azilantima, ali to nije dovoljno da se zaustavi opšti talas raseljavanja.
Kabinet Ise Mustafe, premijera Kosova, tvrde Srnini izvori u policiji, stupio je u vezu sa MUP-om Srbije kako bi bile ojačane mjere kontrole putnika na prelazima Kosova i Srbije i daljeg kretanja putnika.
Ubrzo, uz posredovanje Eulexa, treba očekivati potpisivanje sporazuma Prištine i Beograda o razmjeni informacija i dokumentacije, te o deportaciji građana Kosova koji se zateknu na teritoriji pograničnih opština Srbije duže od 48 sati - tvrdi ovaj izvor. 
Politički analitičari, međutim, upozoravaju da se talas iseljavanja ne može zaustaviti, jer je kosovska privreda u kolapsu.