Zakon stupa na snagu od 1. januara 2015.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja, Ferid Agani, obećava da će Zakon o zdravstvenom osiguranju stupiti na snagu od 1. januara naredne godine. Prema njegovim riječima, doprinosi građana će početi od 1. januara, dok će korištenje zdravstvenog osiguranja početi u aprilu 2015. godine.

Od 1. januara 2015. godine svaki građanin koji ima prosječnu platu od 450 € će platiti za zdravstveno osiguranje 3,5 posto, odnosno 16 eura mjesečno, objavio je javni servis. Istu sumu će plaćati i poslodavac za svakog radnika.

Isti doprinos će biti i za velike privatne biznise, dok će mali i srednji biznisi biti oslobođeni plaćanja za zaposlenog. Oni koji nisu u radnom odnosu i oni koji rade u srednjim i malim privatnim preduzećima će plaćati 2 eura mjesečno za svakog člana porodice.

"Penzioneri, radnici Trepče, porodice šehida i porodice koje primaju socijalnu pomoć će biti oslobođeni plaćanja zdravstvenog osiguranja, ali oni će ovo osiguiranje uživati 100 posto, ali neće svi penzioneri biti oslobođeni, jer oni koji imaju dodatne prihode će plaćati za zdravstveno osiguranje", rekao je ministar Agani.

Izuzeti od plaćanja će biti i osobe sa ograničenim sposobnostima, studenti, oni koji su ispod 18 godina, trudnice i bebe, međutim plaćanje ovih kategorija će biti pokriveno od strane njihovih porodica. Za one koji nisu na socijalnoj pomoći, finansiranje za ozbiljne bolesti će biti zajedničko.