Williamson sutra o rezultatima istrage

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine, Clint Williamson, objaviće sutra u Briselu izvještaj Specijalnog istražnog tima EU.

Williamson će, kako je najavljeno u saopštenju Specijalnog tima, izneti novinarima saznanja koja je tokom istrage prikupio njegov tim.

Optužnice će, kako saznaju mediji, biti podignute tek poslije formiranja specijalnog suda, što se očekuje početkom naredne godine.
 
Williamson je 22. jula, nedjelju dana uoči objavljivanja izvještaja, boravio u Beogradu, gdje je upoznao srpske zvaničnike sa narednim koracima u istrazi, istakavši da će njeni rezultati biti objelodanjeni na vrijeme i da ne treba unaprijed donositi zaključke.
 
On je poručio da je svjestan rastućih spekulacija o nalazima Specijalnog tima, ali je i istakao da informacije o rezultatima istrage neće biti objavljene prije objelodanjivanja samog izvještaja i dodao da ne treba unaprijed donositi zakljucke.
 
On je dan ranije boravio u Prištini, gdje je razgovarao s predsjednicom Atifetom Jahjagom, zamjenikom premijera Hajredinom Kuçijem i ministrima unutašnjih poslova i odbrane, Bajramom Rexhepijem i Agimom Çekuom, ali se nije sastao sa odlazećim premijerom Hashimom Thaçijem.
 
Williamson je, prema navodima domaćih medija, u martu ispitivao Thaçija u vezi sa istragom.
 
List "Koha ditore" je prošle nedjelje objavio da je Williamsonov tim našao dokaze za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK, ali ne i dovoljno dokaza da je na Kosovu bilo trgovine organima.
 
Prema navodima dnevnika, najmanje 10 bivših pripadnika OVK biće optuženo za ratne zločine.
 
Konferencija će započeti sutra u 10:30 časova i možete je pratiti na ova dva linka: SITF i COUNCIL OF EU