Još uvijek bez mandatara

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za kosovskog premijera Ramush Haradinaj najavio je danas da bi mogao da se obrati Ustavnom sudu zbog "nedjelovanja" predsjednice Atifete Jahjage, koja još nije predložila mandatara za sastav vlade.

Haradinaj je rekao da Jahjaga ima puno pravo da ponudi mandat partiji koja je osvojila najviše glasova na izborima, odnosno Demokratskoj partiji Kosova Hashima Thaçija, koja potom može ili da formira većinu ili da vrati mandat presjednici, koja onda treba da mandat za formiranje vlade ponudi drugoj strani - koaliciji LDK-AAK-NISMA.
"Neshvatljivo je, međutim, nedjelovanje presjednice Kosova", poručio je Haradinaj, navodeći da ustavna žalba PDK na izbor Ise Mustafe za predsjednika parlamenta nema nikakve veze sa pitanjem mandatara za sastav vlade.
Jahjaga je, reagujući na tu izjavu, zatražila od političkih aktera da ne vrše pritisak na nju.
Kabinet predsjednice je saopštio da će mandatar biti predložen u skladu sa procedurama i rokovima predviđenim Ustavom i zakonima.
Ambasadorka SAD u Prištinu Tracey Ann Jacobson istakla je, povodom političke situacije na Kosovu, da sporna pitanja treba da rješavaju nadležne institucije, a u ovom konkretnom slučaju je prva instanca koja treba da se oglasi Ustavni sud.
Prema njenoj ocjeni, ono što se trenutno dešava na Kosovu kada je riječ o formiranju vlade, jeste normalan i običan proces za jednu novu demokratiju.
"Pozivam sve institucije i političke lidere da pokažu da uvažavaju pravosuđe... Mislim da je prvi korak da sačekamo odluku Ustavnog suda da bi potom vidjeli koje korake treba dalje preduzeti", kazala je Jacobson.
Ustavni sud Kosova treba da se izjasni o zahtjevu PDK za ocjenu ustavnosti i zakonitosti izbora lidera LDK Ise Mustafe za predsjednika parlamenta, ali iz koalicije LDK-AAK-NISMA poručuju da to pitanje nema nikakve veze sa pitanjem mandatara za sastav vlade.