Posljednja šansa 21. maja

Snažan diplomatski pritisak iz Washingtona i Brisela usmjeren je na Prištinu, kako bi se što prije odmrzli razgovori oko plana primjene sporazuma, saznaju "Novosti".

Ukoliko timovi dviju strana koji pregovaraju o koracima i rokovima implementacije dogovorenog ne dođu do kompromisa, posljednja šansa da se rasplete Gordijev čvor biće 21. maja, kada će se u Briselu sresti srpski premijer Ivica Dačić i premijer Kosova Hashim Thaçi.
Priština zahtijeva da se prvo ugase postojeće institucije Srbije na Kosovu, pa tek onda krene u formiranje Zajednice srpskih opština. Ideja albanskih vlasti na Kosovu je da se u tom vakuumu, na mala vrata u srpske sredine "ubace" institucije Prištine, što Beograd ni po koju cijenu neće dozvoliti. 
"Priština pokušava da 'lovi u mutnom' i da, dok traje rasprava Beograda i Srba sa sjevera Kosova, izdejstvuje drugačija rješenja od dogovorenih. To se neće dogoditi i učinićemo sve da spriječimo pokušaje zloupotrebe Briselskog sporazuma. Ponavljam, Srbija nije i neće pristati na gašenje naših institucija u pokrajini", kaže za "Novosti" Milovan Drecun, predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo. 
Dogovor oko plana primjene Briselskog sporazuma potrebno je postići što prije, kako bi Srbija imala šansu da u junu dobije datum za početak pregovora sa EU. 
Šef delegacije EU u Beogradu Vencant Degert kaže, za "Novosti", da su u Briselu svjesni da će biti teško da se u narednim nedjeljama zaokruže sve tačke Briselskog sporazuma. EU je Beogradu i Prištini sada postavila tri ključna uslova: da se usaglase oko preciznih koraka i rokova implementacije, da se postigne dogovor oko električne energije i telekomunikacija i bar započne primjena pojedinih dijelova sporazuma. 
"Za većinu država članica, jasan i kredibilan plan primjene bio bi dovoljan da daju zeleno svjetlo za datum, mada u vrhu EU kažu da to nije definitivna garancija da će svih 27 članica u junu glasati da Srbija načini naredni korak ka Briselu. Mjeriće se i nastavak reformskog procesa, posebno u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Degert. 
On objašnjava da će, ukoliko na tehničkom nivou ne bude postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, možda doći do povratka na politički nivo dijaloga. 
Na Kosovu u nedjelju ide i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, koji će razgovarati sa sunarodnicima o primjeni briselskog dogovora.