Edita Tahiri

Zamjenica premijera Vlade Republike Kosova, Edita Tahiri, tokom posjete Bruxellesu održala je predavanje u Evropskom centru za politiku, gdje je govorila o putu Kosova ka EU i izazovima u regionu. Ona je podvukla da proces razgovora bi trebao biti okončan uzajamnim priznanjem između dviju zemalja.

Tahirijeva je govorila o procesima kroz koje je Kosovo prošlo, periodu nakon proglašenja nezavisnosti, na izgradnji i konsolidaciji demokratske države, itd..

"Kosovo je otvorila novo poglavlje u odnosima s Europskom unijom i očekuje da što je prije moguće pokrene pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pošto je Europska unija već pozitivno ocijenila rezultate studije izvodljivosti za Kosovo, koja je potvrđena i javno od strane Komisije tokom posjete Stefana Fulea Kosovu", rekla je Tahiri.

Ona je naglasila da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima i davanje tog prava za građane Kosova treba se provesti što je prije moguće, jer nije u redu da Kosovo ostane izolirano i dalje.

Tahiri pitao za uklanjanje političke prepreke na putu Kosova u Europsku uniju, što bi trebalo prevazići podjele među sobom kada je u pitanju Kosovo.

Govoreći o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji, zamjenica premijera je rekla da Kosovo i dalje daje svoj doprinos održavanju mira te se zalaže za rješavanje problema kroz dijalog.