U delegaciji Kosova

Na sljedećem sastanku u Bruxellesu, koji se planira održati u ponedjeljak, između premijera Hashima Thaçija i njegovog srbijanskog kolege Ivice Dačića, postoji mogućnost da učestvuje i jedan predstavnik Samostalne liberalne stranke na čijem je čelu Slobodan Petrović.

Ovako su za RTK rekli čelnici najveće srpske partije na Kosovu.

"Sigurno će na sljedećem sastanku, koji će se održati uskoro, sudionik biti i jedan predstavnik iz SLS-a", rekao je Nenad Rašić.

"Vjerujem da ćemo u budućnosti imati aktivniju ulogu u procesu dijaloga, kako bi se pojavila kvalitativnija rješenja", rekao je Slobodan Petrović.

Govoreći o toku dijaloga, Petrović je istakao da je taj proces je vrlo važan, ne samo za nas, nego i za buduće generacije. On je rekao da snažno podržava stvaranje Udruženja srpskih opština, pošto se takvo što predviđa i Ustavom Kosova.

"Sigurno je da je udruženje predviđeno i Ustavom Kosova. Bez obzira kakav će postignut rezultat biti iz dijaloga između Prištine i Beograda, pridonijeće olakšanju i poboljšanju života građana. I nama će definitivno svaki dogovor između Kosova i Srbije biti prihvatljiv", rekao je Slobodan Petrović, zamjenik premijera Kosova.

Sudjelovanje predstavnika kosovskih Srba u predstojećem dijaloga između Kosova i Srbije indirektno je najavio i premijer Srbije, Ivica Dačić.

"Odlučujući je trenutak da budemo svi zajedno jedinstveni oko onoga što tražimo", kazao je on.

Sljedeći sastanak Thaçi-Dačić, uz moguće sudjelovanje srpskih predstavnika u institucijama Kosva, očekuje se da će biti održan 4. marta.

I ovaj sastanak je, kako od predstavnika Evropske unije, tako i od domaćih analitičara, ocijenjen kao ključan za rješavanje pitanja sjevera.