Pojava u cijeloj regiji

Ukoliko imate problema sa pripemom diplomske teme, ima neko ko će to za vas odraditi. Cijena za ovu uslugu je 100 eura. Ovo obavještenje je neko postavio na električnim stubovima u Prištini, u kojem piše: radimo diplomske teme, seminarske radove, popravku i spremanje tema (po svim standardima), kao i pripreme u PowerPointu.

Nadalje, osoba koja je zalijepila ovo obavještenje je napisala i broj telefona kako bi mu se moguće mušterije mogle obratiti. KTV je kontaktirao pomenutu osobu i saznala je cijene i druge detalje povodom ovog pitanja. Dužnosnici Univerziteta u prištini kažu da je ova pojava čudna za njih i da taj fenomen može uzeti zabrinjavajuće razmjere.

Prorektor Univerziteta u Prištini, Zeqir Veselaj je izjavio da je ovo krađa intelektualnog vlasništva te da mentori moraju biti pažljivi koje teme određuju studentima.

S druge strane, profesor Milazim Krasniqi je izjavio da je to pojava koja prijeti akademskom integritetu, jer plagijatura i ostale stvari su zabranjene i statutom Univerziteta u Prištini. Ovaj fenomen, prema riječima profesora, nije samo rasprostranjen na Kosovu. Prema njima, ovaj fenomen je pojava u cijeloj regiji.