Protest zbog uklanjanja spomenika u Preševu

16:05 (DOPUNJENO) Na osnovu saopštenja koje je našem portalu pristiglo iz Policije Kosova oko 4000 protestanata je bio broj koji su se okupili na protestima Pokreta "Samoopredjeljenje", te nije zabilježen nijedan incident. Policija je svo vrijeme koliko je protest traja nadgledala situaciju i preuzela sve potrebne mjere kako bi protesti prošli normalno. U isto vrijeme policija je obezbjeđivala i saobraćaj. Protesti su završeni oko 15:50 časova.

14:05 (DOPUNJENO) Pozivima: "Vlada idi na sjever, izmjeri snage sa Srbijom", "Dolina je naša", "Thaçija dajemo, Kosovo ne dajemo", "Sa lopovima nema ujedinjenja", započeo je protest pokreta "Samoopredjeljenje" ispred Nacionalne i univerzitetske bibioteke Kosova u Prištini. Protestanti dolazi sa svih strana u glavni grad, a njima se pridružio i lider ovog pokreta, Albin Kurti.

Protestima su se pridružili i ove organizacije: Nezavisni sindikat poljoprivrednika, Udruženje muhadžira Preševa, Savjet za zaštitu prava i slobode ljudi - Preševo, Organizacija "Vatra", Dekokratski pokret za integracije, Udruženje "26. mart 1999.", Organizacija veterana rata UÇPMB-a, Poziv majki - Đakovica, Navijačka grupa "Plisat", Udruženje "Shiponjat" i Centar "Liria" - Gnjilane.



11:33 Pokret Samoopredjeljenje danas će u Prištini organizovati protest zbog uklanjanja spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca i u znak podrške zahtjevima Albanaca na jugu Srbije.

Protesti prema saopštenju Pokreta "Samoopredjeljenje" će početi u 14:00 časova, kod Nacionalne Biblioteke u Prištini i biće mirnog karaktera.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti je pozvao građane Kosova da marširaju glavnim prištinskim ulicama u znak podrške zahtjevima Albanaca iz te tri opštine.

Biće zatražen i hitan prekid razgovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i donošenje rezolucije u Skupštini Kosova o političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu u odnosima sa Srbijom što bi dovelo do prestanka uvoza srpske robe na Kosovo.