Povodom izvještaja o Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio je da je Ban Ki Moon dezinformisa" o stanju na Kosovu u priodu opisanom u posljednjem njegovom izvještaju.

Pomenuti izvještaj u kome je generalni sekretar UN oštro kritikovao rad kosovske policije zbog serije propusta u protekla tri mjeseca biće razmatran pred Savjetom bezbednosti UN 21. avgusta.

Ban Ki Moon je u tom izvještaju izrazio zabrinutost "zbog reakcije kosovske policije tokom serije incidenata koji su pratili proslavu Vidovdana, navodeći da izostanak akcije 'ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost policije da se izbori sa kriznim situacijama i stekne povjerenje javnosti'".

"Izvještaj su pravile strukture UNMIK-a na Kosovu. Ništa bolje se nije moglo ni očekivati, jer oni su malo ljuti zbog smanjenja fondova za kancelariju. Ja Ban Ki Moona ne mogu da kritikujem, jer on je čitao taj izvještaj koji je došao od UNMIK-a, što je potpuna dezinformacija", rekao je za Rexhepi agenciji Beta.

Rexhepi je ocjenio da je policija Kosova "radila odlično" i da je tokom ovogodišnje proslave Vidovdana veoma profesionalno završila posao.

Na pitanje da li je bilo propusta kada je riječ o bezbjednosti srpske zajednice na Kosovu, Rexhepi je odgovorio da će biti "preduzete sve mere da svi budu sigurni".