Reagovali Vlada Kosova i Udruženje novinara

Glavni i odgovorni urednik portala "Insajderi", Vehbi Kajtazi, fizički je napadnut. Napad se dogodio u jednom od lokala u centru Prištine. Nepoznata osoba je napala Kajtazija dok je napuštao lokal.

Policija Kosova je obavještena o slučaju.

Koha: Vlada Kosova osudila napad

Premijer Ramush Haradinaj rekao je da kosovska vlada osuđuje napad na Kajtazija.

"Obavješteni smo o fizičkom napadu na novinara Vehbija Kajtazija iz Insajderija, koji je neprihvatljiv i vlada Kosova ga osuđuje. Kao vlada osuđujemo čin fizičkog napada, ne samo na Kajtazija, već na svakog novinara. Kao vlada obavezali smo se da sarađujemo sa medijima, da budemo transparentni i da dajemo priliku za slobodu govora i omogućimo slobodu mišljenja za svaki stav," rekao je on.

Policija još nije dostavila detalje o ovom slučaju, ali se navodi da je kao osumnjičeni uhapšen Faton Ramadani, brat Burima i Arsima Ramadanija, koji su u slučaju "Kičina" osuđeni na 30 godina zatvora.

Insajderi: Novinarsko udruženje osudilo napad

Udruženje novinara Kosova pozvalo je nadležne institucije da istraže ovaj slučaj što je prije moguće.

"Kolega Kajtazi je bio meta napada i prijetnji u prošlosti. Nažalost, neki od ovih slučajeva još nisu rasvjetljeni, ali očekujemo epilog uskoro. Istraga o ovom slučaju trebalo bi da pokrene i temeljnu istragu o svim sumnjama," navode iz ovog udruženja.

Takođe naovde da će pratiti ovaj slučaj i pružati podršku kolegi Kajtaziju u ovoj teškoj situaciji za njega.

"Napad kao što je ovaj na Kajtazija predstavljaju ozbiljnu brigu za bezbjednost novinara i medijske slobode u našoj zemlji. Ove godine zabilježen je značajan porast slučajeva u kojima su žrtve nasilja novinari", stoji u reagovanju.

Insajderi/Koha/Kossev