Novinarka Albana Xharra s dokazima

Za mnoge djevojke prilikom zapošljavanja u državnim institucijama seks je bi uslov za posao. Slučajeve je objelodanila novinarka Albana Xharra. Ona poseduje četiri prijave djevojaka kojima je uslov za posao bio seks, a na spisku su direktori raznih državnih institucija na Kosovu, uključujući i ministarstva i opštine.

Xhara ističe da su joj djevojke dostavile podatke, sms-ove i druge dokaze o ucjenjivanju koje su primile, a u međuvremenu one se plaše da ih javno objave čak i sa inicijalima, prenosi portal "Lajmpress".

Međutim, novinarka poziva sve one žene i djevojke koje su bile u sličnim situacijama da prijave ovakve slučajeve, budući da će se ona pozabaviti svakim slučajem ponaosob.

"Četiri djevojke su me informisale da su seksualno uznemiravane i uslovljene od strane političkih direktora u javnim preduzećima, a i od strane drugih političkih dužnosnika u raznim državnim institucijama (ministarstva i opštine).

One su mi uručile podatke, sms-ove i druge dokaze o ucjenjivanju od političkih iznuđivača (institucionalnih službenika). Ali se plaše da javno progovore, pa čak i da im se navedu inicijali, jer kažu da im je prećeno životom.

Znala sam da na Kosovu postoje kriminalci raznih vrsta, ali da iskorišćavaju siromaštvo i nezaposlenost djevojaka i žena tražeći seksualne usluge u zamjenu za posao, nije mi moglo pasti na pamet.

Ohrabrujem sve žene i djevojke koje su pod pritiskom bilo koga, da mi pišu na moju e-mail adresu, jer ću se svakim slučajem posebno pozabaviti.

Nemojte se bojati ovih reketaša. U trenutku kada budu objavljeni dokazi, i Policija i druge sigurnosne institucija će biti prisiljene da se pozabave vašim slučajevima", rekla je Xhara, prenosi portal "Lajmpress".