Drama se nastavlja

Tužitelji u Ohiju su rekli da planiraju zatražiti smrtnu kaznu za otmičara koji je deset godina držao u zatočeništvu tri žene, javlja BBC.

Ariel Castro (52) se pojavio na sudu zbog kidnapovanja i silovanja Amande Berry (27), Gine DeJesus (23) i Michelle Knight (32). Berryjeva je pobjegla u ponedjeljak i uspjela pozvati pomoć. Tužitelj okruga Cuyahoga, Tim McGinty, rekao je da postoje i optužbe za ubistvo jer je jedna od žena nakon silovanja zatrudnjela, a potom i pobacila zbog fizičkog zlostavljanja i izgladnjivanja.

"Tražit ću optužnice za svako djelo seksualnog nasilja, silovanje, svaki dan otmice, svaki napad i pokušaje ubistva, kao i ubistvo u vidu prekida trudnoće. Moj ured će tražiti smrtnu kaznu. Ovaj je otmičar vršio mučenja u privatnom zatvoru u našem gradu", izjavio je McGinty.

Castro se pojavio na sudu u Clevelandu u četvrtak. Optužen je po četiri tačke za kidnapovanje, koje se tiče i Jocelyn, šestogodišnje kćerke Amande Berry, koja je navodno začeta i rođena u zatočeništvu.

Castro, bivši vozač autobusa, suočit će se sa tri otpužnice za silovanje. Jamčevina je određena na osam miliona dolara, što znači da će ostati u pritvoru. Bit će smješten u izolaciju, a pomno ga prate kako ne bi izvršio samoubistvo. Svoje je zločine priznao u dugom pismu, a pronađeno je i oproštajno pismo, koje je dokaz da je planirao samoubistvo.

Arielova dva brata, Pedro i Onil, također su se pojavili na sudu nakon što su uhapšeni, ali protiv njih policija nema dokaza. Pedro Castro je kažnjen sa 100 dolara zbog opijanja na javnom mjestu, dok su dvije manje optužnice protiv Onila odbačene. Arielova kćerka Arlene, koja je jedna od posljednjih osoba koje su vidjele Ginu DeJesus prije nego je nestala 2004. godine, kao četrnaestogodišnjakinja, izjavila je da je razočarana, posramljena i shrvana.

Sve tri žene su otete nakon što su prihvatile prijevoz od Castra. Tokom zatočeništva su bile vani samo dva puta. Izašle su kako bi došle do garaže, a nosile su perike i šešire.

Berryjeva je nestala 2003. godine, dan prije njenog 17. rođendana. U srijedu se nakon bijega od Castra vratila u sestrinu kuću. Nekoliko sati kasnije je i DeJesusova stigla svojoj kući. Ona je oteta 2004. godine, kada joj je bilo 14 godina.

Knightova je imala 20 godina kada je nestala 2002. godine, a sada se nalazi u bolnici i u dobrom je zdravstvenom stanju.