Analiza glasa otkriva otmičara

U srijedu je u emisiji ZDF "Brojevi akata XY... nerješeni" ponovo otvoren slučaj otmice sina njemačkog milijardera Rajnholda Virta od prije dvije i pol godine. Nova analiza glasa kidnapera, koji se tada telefonom javio kako bi dao koordinate gdje treba da bude obavljena primopredaja novca, ukazuje na muškarca starog između 40 i 52 godine sa akcentom koji ukazuje na porijeklo iz neke od država bivše Jugoslavije, sa mjestom rođenja na Kosovu, u Crnoj Gori ili Makedoniji.

Ista analiza ukazala je da je otmičar najvjerovatnije došao u Njemačku prije 2001. godine!
Kobnog 17. juna 2015. godine je u Šlicu (okrug Fogelzberg u Baden-Virtembergu) otet je tada 50-godišnji hendikepirani sin iz porodice Virt čije se bogatstvo procjenjuje na 6,9 milijardi eura! Žrtva je, prema pisanju medija, živjela izolovano u jednoj integrativnoj komuni.
Dan kasnije, sin bogataša je nađen nepovređen i vezan za drvo u šumi kod Vircburga u Bavarskoj. Prije toga je nepoznati otmičar zahtjevao otkup od tri miliona eura i naveo koordinate mjesta za primopredaju novca. Do primopredaje novca ipak nije došlo, a istražitelji kažu da Virtov sin danas živi na drugom mjestu koje se drži u strogoj tajnosti.
Opis otmičara
- star između 40 i 52 godine - u Njemačku došao prije 2001. godine
- jak akcenat koji ukazuje na stranca
- porijeklom vjerovatno sa Kosova, Makedonije ili Crne Gore
- živio i radio vjerovatno u oblasti Rajne i Majne
Slučaj je već jednom bio u ovoj televizijskoj emisiji koja medijski pomaže u razrješavanju nerješenih slučajeva. To se desilo nedugo poslije otmice, u ljeto 2015. godine. Međutim, budući da nije bilo ključnih napredaka u istrazi, specijalna komisija policije je u septembru rasformirana, ali je nastavljen rad na slučaju.
Državno tužilaštvo Gisen i policijski prezidijum istočnog Hesena su se sada ponovo obratili javnosti s molbom da se jave oni koji prepoznaju fotorobot mogućeg otmičara koji je, po policijskim saznanjima, njemački učio u oblasti Rajne i Majne i vjerovatno tamo živio i radio.

Povećana nagrada

Kretanje otmičara analizirano je na osnovu keš-kod kupovina, kojima je kidnaper napunio svoj mobilni telefon, a koje su se desile uglavnom u Rajna-Majna regionu. Na dan otmice je otmičar bio u supermarketu u Vircburg-Ajzingenu, u blizini mjesta gdje je kasnije nađena žrtva. Sada je podignuta i suma za nagradu sa 5.000 na 30.000 eura u slučaju svakome ko policiji pruži dokaze koji bi doveli do hvatanja otmičara.