Predstavnici Kosova, prema saznanjima medija, učestvovaće na konferenciji na Brdu kod Kranja pod imenom "Unmik/Kosovo". Kosovski političari demantuje te navode.

U radnim materijalima za regionalnu konferenciju EU-Zapadni Balkan, koja se održava 20. marta na Brdu kod Kranja, biće naznačeno da Kosovo nastupa pod oznakom "Unmik/Kosovo", dok će ispred učesnika za stolom stajati natpisi samo s njihovim imenom i prezimenom, bez navođenja zemlje prenosi beogradski list "Danas".

Slovenija će na skup pozvati s Kosova i predstavnike vlasti u Prištini i predstavnike Unmika, potvrdila je listu otpravnica poslova slovenačke ambasade u Beogradu Jadranka Šturm-Kocjan.

"Konferencija će biti organizovana po takozvanom 'gimnih' formatu, odnosno na način na kakav su slični neformalni skupovi EU i do sada bili sazivani. Organizatori će kao učesnike s Kosova pozvati najviše zvaničnike institucija u Prištini i predstavnike Unmika. U materijalima za konferenciju trebalo bi da bude jasno naznačeno da Kosovo nastupa pod oznakom 'Unmik/Kosovo', dok će ispred učesnika za stolom stajati natpisi samo s njihovim imenom i prezimenom, bez navođenja zemlje iz koje dolaze. Takođe, što se tiče Kosova, prvo će biti data riječ predstavniku Unmika, a zatim predstavniku kosovskih institucija“, objasnila je Šturm-Kocjanova .

Iz izvora u EU u Briselu se saznaje da su, predsjednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiju i Hashim Thaqi, pristali da pod ovim uslovima učestvuju na konferenciji.

Ambasadori Slovenije i Hrvatske u Prištini, kao dvije zemlje koje u saradnji sa Savjetom EU organizuju skup na Brdu kod Kranja, razgovarali su sa Sejdijuom i Thaqijem i predstavili im predviđeni „gimnih“ format sastanka, na koji su ova dvojica pristali.

Na konferenciju bi trebalo da otputuju i Sejdiju i Thaqi, rekli su sagovornici iz Brisela.

Portparol Vlade Kosova Memli Krasniqi demantovao je, pisanje štampe u Prištini da će predsjednik i premijer Kosova učestvovati na samitu u Kranju pod nazivom Kosovo-UNMIK, napominjući da će Kosovo "uvijek i svuda" biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država.

On je ukazao da su ti navodi netačni i najavio da će kosovski predstavnici na regionalnoj konferenciji, koju u Kranju 20.marta organizuju Slovenija i Hrvatska, nastupiti kao predstavnici suverene države Kosovo.

Kosovo će uvijek i svuda biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država, naglasio je Krasniqi.

I portparol Fatmira Sejdijua, Xhavit Beqiri, poručuje da će Sejdiju učestvovati na konferenciji u Sloveniji, samo ako bude pozvan kao predsjednik nezavisne države Kosovo, a nikako “UNMIK Kosovo“.

"Predsednik (Sejdiu) još nije dobio poziv za sastanak koji treba da se održi u Sloveniji na Brdu kod Kranja. Međutim on će tamo otići jedino ako bude pozvan u svojstvu predsjednika nezavisne i suverene države, i nikako drugačije", izjavio je Beqiri.

Najava da će predstavnici kosovskih vlasti u Kranju učestvovati pod imenom Kosovo-UNMIK preneo je list "Koha ditore", pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Iz slovenačke ambasade listu je potvrđeno da će na samit biti pozvani i predstavnici UNMIK i predstavnici Kosova. 

I zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuqi je za prištinske medije izjavio da će Kosovo na međunarodnim skupovima učestvovati samo kao nezavisna i suverena država a nikako kao dio delegacije predstavljene kao Unmik Kosovo ili Kosovo pod Rezolucijom 1244.

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar najavio je mogućnost susreta predsednika Srbije i Fatmira Sejdiua na sastanku predstavnika EU i lidera zapadnog Balkana, u martu.