Srbi na sjeveru Kosova nastavili su sinoć da organizuju barikade na putnim pravcima ka graničnim prelazima Brnjak i Jarinje, a incidenata nije bilo. Prvi konvoj vozila KFOR-a, nakon dogovora predstavnika Srbije i generala Buhlera, prošao je sinoć bez ometanja barikade u pravcu južne Mitrovice.

Dogovor o propuštanju vozila KFOR-a koja dopremaju hranu, vodu i gorivo bazama na sjeveru Kosova se poštuje, a organizatori barikada očekuju da se danas rješi kriza nastala 25. jula poslije dolaska specijalnih jedinica Rosa na sjever Kosova.

Nešto prije 23 časa konvoj od dvadesetak vozila KFOR-a prešao je preko mosta na Ibru u Mitrovici na južnu stranu.

Ovo je prvi konvoj KFOR-a koji su građani propustili, nakon što su ih zamolili predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović tokom obilaska barikada.

Dva oklopna vozila slovenačkog KFOR-a sinoć oko 19:30 časova su neometano prošla iz južnog dijela Mitrovice ka mjestu Žitkovac.

Sloboda kretanja za pripadnike KFOR-a je bio i uslov za nastavak razgovora između predstavnika Vlade Srbije i komadanta KFOR-a Erharda Buhlera.

Kosovski Srbi su prihvatili da privremeno propuštaju vozila KFOR-a, dok, ne budu upoznati sa predlogom rješenja aktuelne krize.

Dogovov postignut između KFOR-a i srpskih predstavnika vlast u Prištini smatra "neprihvatljivim".

Komandant KFOR-a Erhard Buhler i kosovski premijer Hashim Thaçi na noćas održanom sastanku u Prištini postigli su dogovor da nema povratka na stanje prije 25. jula kada je, kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, uspostavljena kontrola na prelazima Jarinje i Brnjak.

"Postignuta je saglasnost da se moraju ukloniti barikade sa magistralnih puteva", navodi se u saopštenju nakon sastanka koji je održan oko ponoći, nakon što su Buhler i srpski zvaničnici postigli načelni dogovor o rješenju situacije na sjeveru Kosova.

U saopštenju kosovske vlade navodi se da će dodatne konsultacije u vezi sa primjenom nacrta dogovora biti nastavljene tokom dana.

Vlada Kosova ocenila je sinoć neprihvatljivim prijedlog sporazuma Buhlera i srpskih zvaničnika koji je predočen javnosti i koji je sačinjen u tri tačke i istakla da se on ne može sprovoditi na Kosovu.

Kosovska vlada je pozdravila napore KFOR-a u deblokadi puteva i stvaranju sigurnog ambijenta za sve građane Kosova, ali je istakla da će u cjelosti i striktno sprovoditi mjere reciprociteta sa Srbijom.

Kako je sinoć saopšteno iz KFOR-a, nacrt sporazuma o rješenju krize na sjeveru Kosova podrazumjeva da bi međunarodne snage do sredine septembra, a ako je potrebno i duže, kontrolisale prelaze Brnjak i Jarinje.

Dogovoreno je i da automobili, kamioni do tri i po tone težine i kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć, uključujuci hranu, mogu da prođu nakon provere identiteta i pretresa u potrazi za oružjem.

Prema dogovoru barikade će biti uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena.