Premijer Albanije Sali Berisha izjavio je danas da EU ne mora da strahuje od povećanog priliva Albanaca ako slijedeće sedmice odobri ukidanje viza za državljane te zemlje, čemu se, kako je istakao, nada.

U intervjuu agenciji AP, Berisha je rekao da, iako je njegova zemlja i dalje siromašna, EU sada može da otvori granice za Albance bez straha od imigracije poput one početkom 1990-ih godina kada su stotine hiljada ljudi otišle u evropske zemlje u potrazi za poslom i boljim životom.

"Neće biti egzodusa", rekao je albanski premijer i dodao da bi ukidanje viza za Albaniju bio "najveći podsticaj od pada gvozdene zavjese".

Berisha je rekao da je Albanija danas veoma drugačija od onoga kakva je bila 1991. godine i da je BDP prošle godine porastao za 3,5 odsto uprkos finasijskoj krizi.

Albanija ima "malu, živu, dinamičnu ekonomiju", koja se takmiči sa evropskim i drugim tržištima zahvaljujući boljim uslovima poslovanja i "najboljem tržištu rada na svijetu - mladim, dinamičnim i obrazovanim ljudima", ukazao je Berisha.

"Kada letite iznad ove zemlje, prvo na šta pomislite je 'Švicarska pored mora'. Albanija ima najbolju obalu u regionu", rekao je on i dodao da je narod izuzetno gostoljubiv.

Govoreći o bezviznom režimu, premijer je najavio da će Albanija uložiti sve napore da izbjegne da ta odluka ima negativne posljedice za zemlje EU.

"Uvjeren sam da će veliko povjerenje članica EU mojoj zemlji, moj narod dostojanstveno nagraditi", zaključio je Berisha.