Zamjenik šefa Eulexa Roy Reeve izjavio je da je ta misija rasporedila sedam svojih sudija u sjevernom dijelu Mitrovice.

Sudije su raspoređene ne bi li se smanjio broj nerješenih slučajeva, kojih ima oko 20.000.

"Taj zaostak i dalje postoji i mi smo tek uspjeli da steknemo uvid u određene slučajeve. To ima ogroman uticaj na život građana na sjeveru", rekao je Reeve.

On smatra da je nefunkcionisanje suda u sjevernom dijelu Mitrovice ogroman problem koji se, u suštini, odnosi na ljudska prava.

Reeve je kazao da Eulex pokušava da formira sudska vijeća u kojima će biti sudije iz redova kosovskih Srba i Albanaca i Eulexa.

On je naveo da su problemi u vezi sa funkcionisanjem suda u Mitrovici bili da se nađe dovoljno kvalifikovanih sudija iz redova kosovskih Srba, kao i osoba prihvatljivih za Prištinu i Beograd i na kraju prijetnje i zastrašivanja kojima su bile izložene srpske sudije.

"Te prijetnje nisu od političkih već od kriminogenih elemenata koji ne žele da vide rješavanje određenih krivičnih slučajeva. Uspjeh bi bio ako bi mi mogli da eliminišemo te kriminogene elemente jer bi život građana bio lakši", rekao je Reeve.

Zamjenik šefa Eulexa je istakao da u toj misiji nastavljuju borbu na svim frontovima i da je za njih ovo ključno pitanje.

Sud u Mitrovici ne funkcioniše punim kapacitetom više od dvije godine, nakon što su jedinice međunarodnih snaga, 17. marta 2008. godine, upale u zgradu, gdje su nekoliko dana protestovali nekadašnji srpski radnici u pravosuđu, zahtjevajući da budu vraćeni na radna mjesta.

Tokom incidenata koji su usljedili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena 64 policajaca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i mnogi srpski demonstranti.