Neviđeni fair play

Poprilično nevjerovatan slučaj solidarnosti na nogometnim terenima dogodio se prethodnih dana u Hrvatskoj, kada su nogometaši jednog kluba postigli autogol, nakon što je sudija priznao nepostojeći gol na utakmici Ivanja Rijeka - Sloga.

Riječ je o klubovima iz 1. zagrebačke lige koji se bore za opstanaka, a budući da se u ovoj ligi ne igra za novac, igrači ne voze skupe automobile, odlučili su se da sačuvaju čast i poštenje, prenosi Goal.

Obje ekipe igrale su poprilično ravnopravnu utakmicu, ali onda je uslijedila sudijska greška pri rezultatu 2:1, kada je glavni sudija ove utakmice priznao nepostojeći gol, nakon kojeg je ekipa Ivanje Rijeke izjednačila rezultat na 2:2.

"Moj saigrač je pucao s tri metra i promašio, a sudija je priznao gol. Pitao sam ga: Jesi li zabio ili ne? Kad mi je rekao da nije, otišli smo treneru i rekli mu da nije gol", kazao je Predrag Pavić, jedan od nogometaša Ivanje Rijeke.

Nakon toga, uslijedio je novi šok za sve gledaoce ove utakmice kada su nogometaši tima koji je nepravedno izjednačio odlučili da oni "podijele" pravdu na ovoj utakmicu i postigli autogol.

"Igrači su me pitali: Treneru, šta da radimo? Rekao sam Predragu, jer znam da je pošten: Uzmi loptu i zabij autogol. Inače učim igrače da uvijek viknu da je njihov aut, bez obzira čiji je, ali ovo je previše. Nisam razmišljao hoćemo li izgubiti ili dobiti, a na kraju se ispostavilo da smo tim golom izgubili 3:2," kazao je trener Ivanje Rijeke Dario Lujić.

Dodao je i kako mu je nakon utakmice prišao delegat ovog susreta i kazao kako za 40 godina rada u nogometu nikad nije vidio ništa slično.

"Kad sam vidio da se moj napadač uhvatio za glavu, znao sam da nije gol. Ni on nije mogao vjerovati što je uspio promašiti. Eto, sad kad vratim film, učinio bih isto. Što će mi takva pobjeda? Što će mi takvi bodovi? Znam koliko se i dečki iz Sloge muče, treniraju svaki dan i još da im ukrademo pobjedu? Nema smisla," zaključio je trener Lujić.