Kvalifikacije za SP

Nakon što je slavila protiv Ukrajine u utakmici biti ili ne biti, Hrvatska se okreće dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Sjajnom igrom i velikom pobjedom u Kijevu hrvatska nogometna reprezentacija je osvojila drugo mjesto u skupini i osigurala plasman u dodatne kvalifikacije.
Hrvatska će u kvalifikacijama biti među nositeljima, no poredak nositelja bit će jasniji nakon sutrašnje utakmice Nizozemske i Švedske.
"Vatreni" su pobjedom preskočili Irsku, Sjevernu Irsku, Švedsku i Slovačku u poretku drugoplasiranih reprezentacija. Najgore su prošli Slovaci koji su pali na posljednje, deveto mjesto i ostali bez doigravanja.
U teoriji bez doigravanja bi mogli ostati i Grci ukoliko u utorak na pobijede Gibraltar na svom terenu, a BiH pobijedi u Estoniji. No teško je povjerovati u takav rasplet ako se zna da je Gibraltar u devet kola upisao devet poraza uz razliku pogodaka 3-43.
U utorak ćemo doznati pobjednike u skupinama A i B. U skupini A vodi Francuska sa 20 bodova ispred Švedske (19) i Nizozemske (16). Francuzi će kod kuće ugostiti Bjelorusiju i tražiti pobjedi koja ih vodi u Rusiju. Švedska bi morala u Nizozemskoj izgubiti sa sedam razlike da ispusti drugo mjesto i plasman u doigravanje.
U skupini B o pobjedniku skupine u direktnom dvoboju će odlučiti Portugal i Švicarska. Švicarci imaju tri boda više, ali Portugal ima bolju razliku pogodak i domaćom pobjedom Cristiano Ronaldo i društvo će izboriti SP. Svaki drugi ishod vodi Švicarsku u Rusiju.
Ždrijeb parova dodatnih kvalifikacija bit će 17. oktobra. Prve utakmice igraju se od 9. do 11. novembra, a uzvrati su od 12. do 14. novembra.
Nositelji:
Portugal/Švicarska (3. i 7. reprezentacija svijeta)
Italija (16. reprezentacija)
Hrvatska (17. reprezentacija)
Danska (18. reprezentacija)
Nenositelji:
Švedska (21. reprezentacija)
Sjeverna Irska (23. reprezentacija)
Irska (26. reprezentacija)
Grčka (49. reprezentacija)