Kakva mjera

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, ujedno i predsjednik tamošnjeg Fudbalskog saveza, obelodanio je da će tamošnjim klubovima tokom predstojećeg zimskog prelaznog roka biti zabranjeno da dovode turske igrače.

Ova mjera dovodi se u vezu sa nedavnim obaranjem ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici, poslije čega je zvanična Moskva riješila da na nekoliko posve različitih načina, a među njima i na ovaj do sada nezapamćeni, "uzvrati udarac".
"Mislim da ako neko (od ruskih klubova) hoće da dovede turskkog igrača tokom predstojećeg prelaznog roka, u zimskoj pauzi, neće postojati ta mogućnost. Ne treba sada mnogo da 'skačemo' u budućnost, ali klubovi su već dobili tu poruku", rekao je Mutko.
Kada je upitan da pojasni da li je Ministarstvo sporta zvanično poručilo klubovima da ne angažuju turske igrače, odgovorio je kratko:
"Naravno, apsolutno!".
Turski fudbaleri koji su već u ruskim klubovima, poput Rubinovog Gokdeniza Karadeniza, koji je član te ekipe još od 2008, nastaviće normalno da žive i rade, rekao je Mutko, dodajući i da će se to odnositi na one turske kompanije koje već rade na izgradnji pojedinih stadiona za Mundijal 2018.
Rusko ministarstvo sporta je, pritom, posavjetovalo ruske klubove da odustanu od ranijih namjera da deo zimskih priprema sprovedu u Turskoj, a sa tim su se odmah zvanično složili moskovski timovi Spartak i Lokomotiva, te FK Krasnodar i Kuban Krasnodar.