Vještine za 21. stoljeće

Armenci su uz pomoć savremenih tehnologija pronašli model obrazovanja budućnosti, složni su svjetski prosvjetni radnici.

Vlade i obrazovne ustanove, posebno u razvijenim zemljama, pokušavaju osmisliti najbolji način integracije tehnologije u obrazovanje.
Ali, novi pristup toj oblasti u Armeniji, bivšoj sovjetskoj republici, privukao je pažnju prosvjetnih radnika širom svijeta. A oni su jednoglasni, Armenci su pronašli model obrazovanja za 21. vijek.
Više od 6.000 učenika besplatno pohađa program centra za kreativne tehnologije Tumo. Od muzike do animacije, videoigrica, izrade internetskih stranica i digitalnih medija, učenici rade na stotinama kreativnih projekata.
Učenici ocjenjuju da je Tumo jedino mjesto ove vrste na svijetu, zabavno iz perspektive učenika, a i predavača.
Kroz projekte kao što je crtani, a onda kompjuterski animirani film učenici rade vlastitim tempom kako bi naučili tehnološke vještine koje uključuje 3D i Java programiranje odnosno 2D grafiku.

Umjetnost i tehnologija

"Centar Tumo spaja umjetnosti i tehnologiju. Djeci svih uzrasta pruža priliku da uče o animaciji, programiranju, robotici i dizajnu. Takođe, pomaže im da ovladaju vještinama traženim za posao u 21. vijeku'', javlja Paul Chaderjian.
"Pokušavamo stvoriti ambijent u kojem će djeca, ili tinejdžeri, moći dostići svoj puni potencijal'' navodi Marie Lou Papazian, direktorica Tumo centra.
Učenike podučavaju profesionalci iz vodećih svjetskih kompanija, medijski radnici, animatori i reditelji.
"Sviđa mi se što ne predajemo samo klasične umjetničke tehnike, već pokušavamo pronaći nove načine i programe", rekla je direktorica Adult Swim animacije, Liz Artinian.

Budućnost obrazovanja

Popularnost Tuma dovela je do otvaranja tri nova slična centra, samo u Armeniji. O uvođenju ovakvog pristupa razmišljaju i uprave nekih škola iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Rusije i Libana.
"Nedavno nam je neko s MIT-a rekao da je ovo budućnost školstva", kazala je Papazian.
Projekt su sa 20 miliona dolara pokrenuli Armenci iz Sjedinjenih Američkih Država.
Za njih je mjerilo uspjeha centra Tumo činjenica da učenici ne odustaju od obrazovanja, mnogi među njima već dobijaju ponude za posao i, najvažnije, spremni su za takmičenje na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu rada.