Prodaja igračkih konzola i njihovih prenosivih parnjaka opala je u 2010. godini, u odnosu na 2009. Igračke konzole zabiiježile su pad prodaje od 3%,dok je prodaja prenosivih igračkih konzola opala znatno više, čak 30%.

Pad prodaje može se pripisati i cinjenici da su aktuelne verzije konzola već duži niz godina na tržištu.


Nintendo je u 2010. godini prodao gotovo 85 miliona jedinica konzole Wii, a od kako je konkurencija predstavila svoje viđenje upravljaćkih sistema koji detektuju pokret, Nintendo je morao i da smanji cijenu. Wii pored toga ne podržava reprodukciju video sadržaja visoke definicije, niti ima Blu-ray plejer. Ipak, isporuke konzole Wii lako su nadmašile konkurenciju.


Oba značajnija proizvodaća prenosivih igrackih konzola, Nintendo (DS) i Sony (PSP), zabilježili su veće fluktuacije u isporukama od tromesečja do tromesečja.


Naravno, ovo ne znaci da su se potrošaci umorili od igranja.


Kompanija ABI Research koja se bavi istraživanjem tržišta, smatra da se manji deo razloga pada prodaje može pripisati igranju na novim pametnim telefonima, dok vecina potencijalnih kupaca ceka igracke konzole naredne generacije.


Nintendova prenosiva konzola 3DS se vec prodaje u Japanu, a ovog meseca ce se pojaviti i u Evropi i Severnoj Americi. Sony je najavio svoju prenosivu konzolu naredne generacije (Next Generation Portable, NGP) za kraj ove godine.