Recept

Donosimo vam recept:

Sastojci za koru:
300 g brašna
200 g putera (omekšan na sobnoj temperaturi)
120 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Sastojci za fil:
700 g višanja očišćenih od košpica (zamrznutih ili svježih), dobro ocijeđenih
80 g šećera (ili 100 g ako su višnje mnogo kisele)
5 kašika gustina
6 kašika mljevenih pečenih badema
I još:
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Okrugli kalup za tortu pokretnih ivica prečnika 22×22 cm obložite papirom za pečenje. Rernu zagrijte na 180°C.
Prvo pripremite koricu. Pomiješajte brašno, šećer u prahu, ekstrakt vanile i komadiće putera tako što ćete trljati masu između prstiju sve dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Polovinu smjese prebacite u pleh i poravnajte. Nema potrebe da masu mnogo pritiskate, slobodno ostavite da bude rastresita. Ubacite u rernu i pecite 15-ak minuta ili dok gornja površina ne dobije žućkastu boju. Izvadite odmah iz rerne i ne gasite rernu.
Pomiješajte višnje, šećer i gustin. Preko polupečene kore u plehu pospite 3 kašike mljevenih badema. Preko sipajte višnje. U ovom trenutku, koliko god da ste ocijedili višnje, nakon što ste im dodali šećer, one će ispustiti sok. Sipajte i njega, jer će pomiješan sa šećerom i gustinom nakon pečenja postati divan žele koji će se provlačiti između višanja. Preko višanja pospite preostali mljeveni badem i na kraju drugu polovinu mrvičaste smjese za koricu. Opet, ne pritiskajte, već samo blago utapkajte i poravnajte prstima.
Vratite u rernu i pecite još 40-45 minuta. Nakon što je gotova, pitu izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, pa tek ohlađenu izvadite iz kalupa. Pospite šećerom u prahu, isijecite i poslužite. Pita je lijepa i sutradan, možete je čuvati u frižideru, hlađenje joj neće smetati. Uživajte!