46. proljeće Hashima Thaçija

Premijer Kosova, Hashim Thaçi danas slavi svoj 46. rođendan. Ali sam premijer neće ostaviti po strani svoje političke obaveze, koji će biti prisutan na nekoliko sastanaka i danas kada puni 46 godina.

Njegova promjena u ovih zadnjih 15 godina je očigledna. On je poznat kao jedna od osoba koja je učestvovala na mnogim međunarodnim konferencijama o sudbini Kosova, ali i čovjek koji je bio u ratu.



Thaçi je bio politički direktor Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova koji je vodio mnoge međunarodne konferencije, među kojima ona koja će biti upamćena kao najistaknutija, a to je Međunarodna konferencija za Kosovo, održana u Rambujeu, Francuska (6-22. februar 1999).



Konferencija je završena u Parizu 18. marta 1999, gdje je nakon potpisivanja albanske strane, otvoren put za vojnu intervenciju NATO-a na Kosovu. Također, Thaçi je prisustvovao i konferenciji u Beču, gdje je raspravljano o iznalaženju statusa Kosova.

Thaçi je došao na vlast 9. januara 2008, nakon pobjede na parlamentarnim izborima održanim 17. novembra 2007. On je također poznat kao čovjek koji je pročitao Deklaraciju nezavisnosti Kosova 17. februara 2008, kao rezultat kompromisa koji je postignut u Beču, Austriji, po prijemu paketa Martyja Ahtisarija.



Od vremena kada je preuzeo vođstvo Vlade, premijer Hashim Thaçi je imao mnogobrojne sastanke sa svjetskim liderima, boravio je u Bijeloj kući, te je održao niz sastanaka u različitim zemljama širom svijeta.

Ali ne samo to, premijer će biti zapamćen kao prvi čovjek koji je započeo dijalog sa Srbijom. On i dalje pregovara sa Beogradom, na početku o normalizaciji odnosa između dviju zemalja, a zatim je za stolom postavljeno pitanje sjevernog Kosova koje je rezultiralo sporazumom od 19. aprila prošle godine.

Konačno premijer Thaçi smatra se najvećim zagovornikom da se izglasa Specijalni sud za Kosovo, za što je dobio i "blagoslov" Skupštine.



U međuvremenu, problemi između centralnih figura u PDK-u procurili su u javnost aferom "Pronto". Nakon ove afere, započela su duboka previranja u PDK koja su dovela do podjele, pogotovo odlaskom dviju moćnih figura, bivšeg potpredsjednika PDK Fatmira Limaja i generalnog sekretara stranke, Jakupa Krasniqija koji su osnovali novu stranku.