RV-9 silovao nepoznati muškarac 1992. godine u Crnču

Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, zaštićena svjedokinja je ispričala kako ju je Vito Racković odveo do naselja Crnča, gdje je silovana.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, RV-9 je kazala da je 1992. godine, zajedno s još pet žena, iz naselja Bikavac odvedena u Crnču, gdje ju je silovao nepoznati muškarac.

Na to mjesto, kako je dodala, dovela ju je osoba za koju je kasnije saznala da se zove Vito Racković.

- Sad bih voljela da mi dovede onog kojeg je tu doveo, koji me je silovao, koji mi je život uništio... Želim da mi kaže ko je taj vojnik - rekla je svjedokinja, dodavši kako je muškarac koji ju je silovao bio crn i visok.

Nakon što su sve žene izašle iz kuća, kako je ispričala, Racković ih je vratio u Bikavac, gdje je od RV-4 saznala njegovo ime.

- Izgledao je žut, debeo i imao je rasječenu usnu. Bio je u šarenim pantalonama i bijeloj majici - rekla je ona.

Svjedokinja je kazala da su po povratku u Bikavac sve plakale, ali da ona s njima nije pričala o onome što im se desilo. Dodala je da je tek 2013. godine u jednom udruženju žrtava ispričala šta je preživjela, te da ranije o tome nije govorila zbog stida.  

Racković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od maja do kraja augusta 1992. učestvovao u napadima na bošnjačka sela, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima osoba na području Višegrada, te silovanju.

Zaštićeni svjedok RV-8 je ispričao kako je 1992. zbog ratnih dešavanja izbjegao iz svog sela u naselje Bikavac, gdje je zajedno sa porodicom živio jedno vrijeme. Kazao je kako su dva ili tri vojnika jednog dana došla u to naselje.

- RV-9 je odvedena tada. Mi smo vidjeli odvođenje, ali nismo ništa smjeli... Nisu rekli zašto je vode. Niti nam je bilo jasno - rekao je svjedok, koji je tada bio maloljetan.

On je naveo kako su, osim RV-9, tada odvedene još dvije žene.

- Kad su se vratile, sve su plakale, bile su istraumatizirane i ništa nisu govorile - kazao je svjedok.

On je dodao je i kako je kasnije čuo da su žene odvožene automobilom čiji je vozač bio Racković.

Na pitanje odbrane da li je moguće da on sve do prošle godine nije znao za ime Rackovića, svjedok je pojasnio da je znao za ime i 1992., ali da ga je i kasnije jedna osoba podsjetila na to ime.

Suđenje će se nastaviti 14. maja saslušanjem četiri svjedoka optužbe, javlja BIRN - Justice Report.