Udvostručene kvote

Predviđene kvote za prijem studenata iz bošnjačke zajednice za studiranje na albanskom jeziku na svim fakultetima Univerziteta u Prištini, Mitrovici, Đakovici, Gnjilanu i Prizrenu su udvostručene.

Danas su objavljeni konkursi za prijem studenata na javnim univerzitetima i privatnim koledžima na Kosovu.
Za buduće studente iz bošnjačke zajednice, na osnovu zahtjeva zamjenika ministra za obrazovanje Usmena Baldžija koji je usvojen od strane Univerziteta predviđene kvote za prijem studenata na svim fakultetima Univerziteta u Prištini, Mitrovici, Đakovici, Gnjilanu i  Prizrenu za studiranje na albanskom jeziku su udvostručene.
Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži kaže da je prezadovoljan kvotama za upis bošnjačkih studenata na Univerzitetima na Kosovu te izražava zahvalnost rektoratima svih javnih univerziteta i privatnih koledža za, kako je rekao, “otvaranje vrata Bošnjacima i ostalim manjinskim zajednicama da postanu akteri visokog obrazovanja na Kosovu”.
"Što se tiče studiranja na bosanskom jeziku Bošnjaci mogu studirati na dva fakulteta u Peći, Fakultet za turizam i Fakultet za biznis i administraciju, na Edukativnom fakultetu  i, od ove godine, na Fakultetu tehnoloških informacija u Prizrenu", rekao je Baldži.
Ove godine će i privatni Univerzitet “AAB” u Prištini raspisati konkurs za studiranje na bosanskom jeziku.
Studente nakon objavljivanja konkursa očekuju prijemni ispiti, osim na onim programima bez prijemnog ispita gdje se prijem studenata vrši na osnovu uspjeha učenika u srednjoj školi i uspjeha na maturskom ispitu.
Ovdje možete preuzeti konkurse za prijem studenata na Univerzitetu u Prištini i Univerzitetu u Prizrenu