U osnovnoj i niže srednjoj školi "Motrat Qirjazi" jučer su podjeljeni udžbenici albanskog jezika učenicima trećeg razreda iz nastave na bosanskom i turskom jeziku, u prisustvu najviših zvaničnika Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije te Direktorijata obrazovanja SO Prizren.

Tokom svečane dodjele, zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, naglasio je da će ovim udžbenicima znatno biti olakšano učenje albanskog jezika, kao nematernjeg i jezika sredine.
"Ministarstvo obrazovanja zajedno sa OSCE-om je uradilo prvi udžbenik za prvi nivo učenja albanskog jezika, u skoroj budućnosti očekujemo i drugi, treći i četvrti nivo, samim tim ćemo pokriti nastavu učenja jezika sredine nevećinskih zajednica, gdje ćemo imati jako dobre rezultate, jer naši nastavnici i učenici će na ovaj način biti bliži albanskom jeziku. To je jedan evropski tandam koji se primjenjuje u svim zemljama EU i ovo je jedan od standarda za približavanje Kosova EU", istakao je Balži, zamjenik ministra za obrazovanje.
Inspektor regionalne kancelarije MONT-a u Prizrenu, Hajrula Birdaini, izrazio je zadovoljstvo što su učenici iz nastave na bosanskom i turskom jeziku dobili udžbenik koji će im pomoći u procesu sticanja znanja iz nematernjeg, albanskog jezika.
"Albanski jezik kao nematernji jezik u bosanskim i turskim odjeljenjima se i do sada učio, međutim upoznat sam sa problemima sa kojima su se susretali i učenici i natavnici. Ovaj udžbenik će umnogome olakšati učenje i nadam se da će sa ovim udžbenicima učenici biti bogatiji, a i samim nastavnicima će biti olakšan rad", naglasio je Birdaini.
Nexhat Qoqaj, direktor opštinskogm obrazovanja u Prizrenu, izrazio je zadovoljstvo što je i ovim projektom potvrđena dobra saradnja MONT-a sa opštinskim strukturama obrazovanja, na zadovoljstvo učenika i nastavnika iz bošnjačke i turske zajednice.
"Ovaj udžbenik je prvo izdanje za učenike nižih razreda i sigurno će im olakšati učenje albanskog jezika, kako bi se što lakše adaptirali u sredini gdje i žive", rekao je Qoqaj.
Udžbenik na albanskom jeziku za niže razrede u nastavama na bosanskom, turskom i romskom jeziku, štampalo je Ministarstvo obrazovanja, uz podršku OSCE-a.