Ovih dana su podjeljeni prvi udžbenici albanskog jezika za učenike trećih razreda osnovnih škola u nastavi na bosanskom i turskom na Kosovu. Udžbenik albanskog jezika je urađen na inicijativu Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije i podršku Visokog komesarijata za nacionalne manjine (High Commissioner on National Minorities).

Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, ističe da se radi o neophodnom udžbeniku za učenike manjinskih zajednica koji je u nastavnom planu i programu zastupljen kao obavezan predmet.

"Ovim je rješen problem koji se deset godina protezao, jer su nastavnici koristili neadekvatne udžbenike, pa su rezultati učenja albanskog jezika bili nezadovoljavajući. Program učenja albanskog jezika je predviđen u četiri novoa za učenike osnovnih škola. Prvi početni nivo je prevdiđen u trećem razredu, drugi - četvrti i peti, treći - šesti, sedmi te četvrti nivo - osmi i deveti razred. U narednom periodu, uz pomoć  Visokog komesarijata za nacionalne manjine, Ministarstvo će izraditi udžbenike albanskog jezika i za ostale nivoe.", naglašava Baldži.

Ovaj udžbenik, autorsko djelo Flutre Qitaku i Nedžmije Zećirović, trenutno je besplatno podjeljen u školama prizrenske opštine, dok će naredne nedjelje biti predat na korištenje i učenicima iz Dragaša, Peći, Istoka, Mitrovice, Prištine i Mamuše.

"Preostaje da direktorijati obrazovanja u sredinama gdje se odvija nastava na bosanskom i turskom jeziku izvrše što bolji izbor predavača albanskog jezika, kao nematernjeg. Potrebno je da ti nastavnici pozanju i jezik učenika kako bi što lakše i kvalitetnije prenijeli znanje. Albanski jezik je potreban manjinskim zajednicama, u ovom slučaju učenicima, kako bi proces integracije bio što uspješniji", naglasio je Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja.