Učenici trećih razreda osnovnih škola u Planjanu i Rečanu danas su dobili knjige koje im je donirala NVO “Kosovo - Edukacija za održivi razvoj“.

Izvršna direktorica ove organizcije Arlinda Beka i autorica knjige  “Gjeometri për mua“ koju su osnovci ovih škola dobili, izrazila je zadovoljstvo što će bošnjačka djeca preko ove knjige i pojmova iz geometrije učiti i albanski jezik.

“Svi mi živimo zajedno na Kosovu i trebamo zajednički da izgrađujemo naše društvo. Ako imamo izgrađeno društvo onda  će biti bolje za sve nas na Kosovu. Želim da kažem da mi se veoma sviđa ljepota vaših krajeva i vaše gostoprimstvo.  Tokom nedjelje ćemo donirati knjige i u osnovnim školama u selima Veleže i Smać, a u srijedu ćemo posjetiti i multietničku školu ‘Motrat Qirijazi' u Prizrenu“, rekla je Arlinda Beka.

Ispred sela Planjana gošći se srdačno zahvalio Alen Azari, predsjednik sela  koji je izrazio zadovoljstvo ovom donacijom i obećanjem da će ova NVO češće dolaziti u Župu i pomagati učenike Bošnjačke zajednice.

Ćamilj Ajdini, direktor osnovne škole “Planjane“ je rekao da u nastavni na bosanskom nema adekvantnih udžbenika za učenje albanskog jezika.

Esad Kurešepi, direktor osnovne škole “Meto Bajraktari“ u Rečanu je rekao da će knjige koristiti učenicima u učenju albanskog jezika.

U nastavi na bosanskom još uvijek nema udžbenika za predmet Albanski jezik. Učenici koriste udžbenike koji su u upotrebi u nastavi na albanskom jeziku i koji nisu prilagođeni za učenje nematernjeg jezika.

Vinetu Ganić