Na Univerzitetu u Prizrenu, će pocetkom februara sljedeće godine, početi i nastava na bosanskom i turskom jeziku. Zvaničnici obrazovanja ističu i to da će postojeći smjerovi za ove zajednice pri Edukativnom fakultetu u Prizrenu, biti priključeni Univerzitetu u Prizrenu.

- U drugom semestru akademske 2010 / 2011, tačnije u februaru mjesecu, na Univerzitetu u Prizrenu će, nakon izvjesnih peripetija, početi nastava na bosanskom i turskom jeziku, kazao je Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja.

Ova odluka je usljedila nakon jučerašnjeg sastanka kojeg je ministar obrazovanja Enver Hoxhaj upriličio sa političkim predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova.

Na sastanku je ministar Hoxhaj u dogovoru sa predstavnicima zajednica kazao da da će prije početka ljetnjeg semestra, Rektorat UPZ-a, primiti dva akademska direktora za bošnjačku i tursku nastavu, a njihove će nadlježnosti biti: priprema nastavnog programa, prijem nastavnog osoblja i studenata.

Govoreći o smjerovima na bosanskom i turskom jeziku na UPZ-u, zamjenik ministra obrazovanja Baldzi, istakao je da će o tome odlučiti predstavnici zajednica, na osnovu zahtjeva studenata i njihovih roditelja.

“Edukativni fakultet sa smjerovima na bosanskom i turskom jeziku, od iduće akademske godine, biće u sastavu postojećeg Univerziteta u Prizrenu, dok će biti izvršeno i imenovanje članova Borda Univerziteta u Prizrenu, od strane bošnjačke i turske zajednice”, dodao je on.

Što se upisa studenata na Univerzitetu u Prištini tiče, zamjenik ministra obrazovanja, dodaje da je ove akademske godine na Edukativnom fakultetu u Prizrenu primljeno na dva smjera oko 50-ak studenata u nastavi na bosanskom, dok na Fakultetu primjenjenih nauka u Peći 150 redovnih i 5 vanrednih studenata.

On ističe i to da su od rezervisanih 80 mjesta za bošnjačku zajednicu, na različitim fakultetima u Prištini, u prvom i drugom upisnom roku, mjesta su u najvećem procentu popunjena.

- Ako se uzme u obzir nedavno potpisani Sporazum o saradnji sa bh. univerzitetima, koji je omogućio upis izvjesnog broja bošnjačkih studenata sa Kosova, u unajvećoj mjeri su zadovoljene sve potrebe bošnjačkih srednjoškolaca u pogledu sticanja visokoškolskog obrazovanja”, zaključuje Usmen Baldži, zamjenik ministra obrazovanja.
 
M. Balje