Dokumentarni film "Neki drugi svijet" govori o opstojnosti Bošnjaka i bosanskog jezika u Turskoj. Autori filma su Mustafa Hadžiibrahimović i Naida Ribić. Naida je porijeklom iz Jajca, a već više od 20 godina živi u Holandiji (Breda) gdje se bavi kulturnim i humanitarnim radom.

Film je sniman 2010. godine u selu Halilbeyli u Turskoj, koje se nalazi blizu Izmira. U njemu već vise od 120 godina žive Bošnjaci, koji nakon pet generacija i dalje pričaju autentični bosanski jezik i njeguju bosanske običaje.

Zamisljen je kao intiman filmski portret sela Halilbeyli i njegovih stanovnika. Halilbeyli je udaljen četrdesetak kilometara od turskog primorskog grada Izmira. Većina stanovnika ovog sela, koji broji oko 2.300 mještana, govori pored turskog i izvornim bosanskim jezikom.

Halilbeyli su prije 120 godina osnovali Bošnjaci koji su se krajem 19-og stoljeća doselili uglavnom iz Hercegovine. Potomci ovih doseljenika su do dan danas sačuvali svoj jezik, kulturu i običaje. Oni predstavljaju jedno vrijeme koje je nestalo ili polako nestaje. Film prikazuje jednu autentičnu sliku života građanja Republike Turske koji svoje porijeklo vode iz Bosne i Hercegovine.

"Selo sam slučajno otkrila 2005. godine kada sam bila na sastanku predsjedništva Glavnog odbora (GO) Svijetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH). Tada sam se zaljubila u ovo selo i imala osjećaj kao da sam dobila ulogu oživljavanja jednog zaboravljenog vremena.

Prije nastanka samog filma organizovala sam izložbe u dosta bh. gradova, sa fotografijama i portretima mještana ovog sela. Mustafa Hadžiibrahimović i ja smo, 2010. godine, proveli 10 dana u selu, tokom kojih smo snimili materijal za film", kaže Naida.

Dokumentarni film "Neki drugi svijet" svoju premijeru doživio je na Sarajevo Film Festivalu (SFF) 2011. godine, nakon čega su uslijedile projekcije na Tuzla Film Festival-u, a zatim u Amsterdamu, Rotterdamu i još nekoliko gradova u Holandiji.

Premijera filma za tursko tržište održana je u samom selu Halilbeyli, a film je prikazan u još pet turskih gradova. Zbog velikog interesovanja, film je 2013. godine gostovao i na Festivalu BH filma u Chicagu.

Pogledajte nekoliko inserata iz filma.