Humanitarna akcija

Zavičajno udruženje "Dijaspora Bošnjaka Kosova - Njemačka" e.V. u saradnji sa humanitarnom organizacijom NVO "Lejla" iz Vitomirice, pokreće zajedničku humanitarnu akciju za porodicu Safeta Hot iz sela Goraždevca u opštini Peć.

Akcija se sprovodi uz podršku člana Skupštine Opštine Peć, Senada Dacića i profesora Rama Mahmutovića.
Safet i Senada Hot imaju troje maloljetno djece. Najstarija ćerkica Elma (14 godina) i sin Elvir (12 godina) pohađaju osnovnu školu, najmlađi petogodišnji sin Emir još uvijek nije stasao za školu. Otac ove velike familiije obolio je od teške bolesti na psihičkoj bazi, pa je stoga nesposoban za rad i privređivanje. To je rezultiralo vrlo lošim socijalnim stanjem po svim pitanjima. Porodica živi u tuđoj neuslovnoj i ruiniranoj kući bez osnovnih elemenata bilo kakvog standarda. Praktično bez vrata i prozora, što još više ugrožava zdrastveno stanje oboljelog Safeta i prijeti razbolijevanju ostalim članova porodice. 
"Oskudijevaju u svemu i svačemu, a zalihe brašna, soli i drva imaju još samo za nekoliko dana. Humanitarci iz NVO 'Lejla' iz Vitomirice, Izet Kojić sa ekipom, su i do sada pomagali ovoj porodici, ali je pomoć nedostatna. Stoga apelujemo na sve članove UDBK, sponzore, simpatizere i sve ljude dobre volje da svojim dobrotvornim prilogom u novcu ili na drugi način skupa pomognemo ovu porodicu", kaže predsjednik udruženja UDBK Njemačka i dodaje da je osnovni cilj ove akcije skupljanje novca radi odpočinjanja gradnje porodičnog ognjišta. 
On je istakao da solidarnost sa sugrađanima koji žive u vrlo teškim uslovima ne bi trebala izostati, a akt podrške kroz ovu akciju je i dokaz, da nisu zaboravljeni i da nisu sami.
Detalje oko načina uplate možete pogledati na stranici Zavičajnog udruženja "Dijaspora Bošnjaka Kosova - Njemačka" e.V.