Nakon barbarskog napada na Emila Ličinu iz sela Vitomirice kod Peći, pismo vlastima R. Kosova uputili su predstavnici bošnjačkih organizacija koji žive u zemljama Beneluxa. U pismu između ostalog piše:

Mi Bošnjaci dijaspore željeli bi da vjerujemo u demokratski duh kosovskog naroda, posebno se prisjećajući na dane kada smo bili proganjani od istog neprijatelja. Međutim i pored toga događaju se napadi na članove bošnjačke etničke zajednice na Kosovu, koji su meta barbarsko-nacionalističkih nasrtaja.

Povod našeg javljanje je mučki napad na Bošnjaka Emila Ličinu iz sela Vitomirice kod Peći od strane pripadnika iz albanske većinske zajednice u kojoj je naš sunarodnik izgubio lijevo oko. Mi, Bošnjaci Beneluxa javno osuđujemo ovaj gnusni napad i pozivamo vlasti Republike Kosovo da u što kraćem roku izvedu krivca pred sudom pravde.

Izražavamo najdublje suosjećanje sa stradalnikom i porodicom Ličina, živjeći u nadi da ovakvi slučajevi postanu neponovljiva prošlost, stoji u pismu koje su potpisali:

Bošnjačka kulturna zajednica u Belgiji – BKZB
Zajednica Sandžačke dijaspore u Holandiji – ZSDH
Bošnjačka kulturna zajednica Luxemburga - BKZL
Bošnjačka demokratska zajednica Luxsemburga - BDZL