Odluka o tome ne pada u vašem mozgu

Da li ćete biti ljevak ili dešnjak to počinje još u materici, utvrdili su to istraživači Rur univerziteta u Bohumu.

Oni su naime analizirali izražaje gena u kičmenoj moždini od osme do 12-te nedjelje trudnoće i sada vjeruju da je porijeklo takve odrednice upravou kičmenoj moždini.

Prethodno se pretpostavljalo da su razlike u aktivnosti gena u desnoj i lijevoj hemisferi mozga odgovorne za to kojom će se čovjek rukom bolje služiti.

Istraživači su detektovali izražene lijevo-desno razlike u osmoj nedjelji trudnoće u segmentima kičmene moždine koji kontrolišu pokrete ruku i nogu, prenio je portal Indy100.com.

Ruka i pokreti šake počinju preko motornog korteksa u mozgu koji šalje odgovarajuće signale kičmenoj moždini.

Ovo pretvara komandu u pokret. Motorni korteks, međutim, nije povezan na kičmenu moždinu od početka - a određenja izbora ljevorukosti ili desnorukosti pojavljuju se prije nego što se ta veza oformila.

Upravo iz tog razloga istraživači sada vjeruju da se naša sklonost ka lijevoj ili desnoj ruci određuje u našoj kičmi. Ovi rezultati suštinski mijenjaju naše razumijevanje uzroka hemisferne asimetrije.

Istraživanje dr Sebastijana Oklenburga, Džudit Šmit i prof. H.C.Onura Gunturkuna, u saradnji sa kolegama iz Holandije i Južne Afrike, objavljeno je u žurnalu “eLife”.