Nakon čak 108 godina

Čini se da je pronađeno do sada najstarije pismo u boci na svijetu, i to nakon što je isplivalo na obalu i “pronašlo” svoje “primatelje” nakon čak 108 godina, prenosi Independent.co.uk.

Njemačka penzionerka Marianne Winkler bila je na odmoru na otoku Amrum kada je pronašla bocu u kojoj se vidjela poruka “Razbij bocu”, i nije bilo mogućnosti da se poruka izvadi bez oštećenja.

“Moj suprug Horst pokušao je poruku izvaditi oprezno i da ne ošteti bocu, no nije bilo šanse, pa smo odlučili poslušati pošiljatelja”, prepričala je Marianne.

Poruka je bila napisana na njemačkom, engleskom i holandskom jeziku, i stajalo je da ko god pronađe poruku, ispuni neke informacije o sebi i pronalasku u predočenom upitniku te da bocu u zamjenu za šiling vrati u Plymouth u sjedište Marine Biological Associationa.

Tada su naučnici tražili razne načine za proučavanje mora i njegovog “ponašanja”.

To su i učinili i poštom poslali svoju poruku, a svi su se oduševili. Radi se naime o jednoj od 1.020 boca koje su između 1904. i 1906. godine poslane u Sjeverno more u sklopu istraživanja o snazi morske struje.

Tada su naučnici tražili razne načine za proučavanje mora i njegovog “ponašanja”, a mnoge boce koje su iz tog projekta pronađene su u kratkom razdoblju. Neke su isplivale na obalu, neke su pronašli ribari, a neke nisu nikada pronađene.

Njemački par sada čeka da Guinness potvrdi da su oni nalaznici do sada najstarije poruke u boci, a sadašnja je “rekorderka” stara 99 godina. I da, jesu – dobili su obećani šiling.