Sele se u budućnost

Japanci budućnost čovječanstva vide pod morem, a jedna njihova kompanija napravila je plan Ocean Spiral, koji se spušta ispod nivoa mora do njegovog dna kilometrima od površine.

Kopno je u Japanu postalo luksuz pa je japanska kompanija Shimizu Corporation osmislila plan spuštanja spiralnog grada u okeanske dubine. Predviđeno je da Ocean Spiral bude dom za 5.000 ljudi, a svaka od tih spirala imala bi unutar sebe sve potrebne strukture, od poslovnih do onih za razonodu i zabavu.

Nacrt plana predstavljen je u Tokiju tokom vikenda, a Shimizu samouvjereno ističe da bi Ocean Spiral bio useljiv već 2030. godine, prenosi Telegraph.

Pri površini, grad bi imao plutajuću kupolu, koja bi mogla biti napravljena tako da je vodonepropusna i koja bi moglo izranjati ili uranjati prema potrebi. Ispod te kupole, građevina bi se mogla protezati i do 14 kilometara do morskog dna, gdje bi "zemljana fabrika" proizvodila metan iz ugljičnog dioksida, koristeći mikroorganizme.

Na morskom dnu bi se kopali i rijetki minerali te metali. Električna energija stvarala bi se pomoću generatora koji bi iskoristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama. Postojali bi i podvodni dokovi, kojima bi se obavljao transport namirnica i materijala te provodila istraživanja.

Shimizu za izgradnju Ocean Spirala neće koristiti beton, već smolu koju će u komponente oblikovati pomoću 3D printera industrijske veličine. Troškovi izgradnje projekta procjenjuju se na oko dva miliona eura, iako Shimizu tvrdi da bi naknadni gradovi nakon prvog postali jeftiniji.

U Shimizuu vjeruju da bi za izgradnju Ocean Spirala bilo potrebno svega pet godina.