Da li se slažete

Dosadan vam je posao koji radite i htjeli biste promijeniti profesiju, a ne znate što biste tačno željeli? Evo pregleda najzanimljivijih karijera.

Ako vam brzo postane dosadno tokom radnog vremena, možda je vrijeme da promijenite posao. Ovdje pregled sedam najzanimljivijih karijera prema izboru Yahoo Newsa.
1. Odnosi s javnošću
Ako volite razgovarati s ljudima, znate dobro ispričati priču, izvući se iz škakljivih situacija, rad u odnosima s javnošću sigurno će vam se isplatiti i zadovoljiti vašu želju za razvojem u karijeri.
Stručnjaci u odnosima s javnošću rijetko se dosađuju jer su uvijek u pokretu, rješavaju nenadane medijske teme na dnevnoj bazi. 'Uvijek postoji neki proizvod ili kriza s kojom se treba zabaviti. Ne samo da morate razmišljati o tome kako će javnost primiti vašu poruku, već morate imati i sposobnost prilagoditi se svim promjenama koje se događaju usput', rekla je Bradley Brummel, članica CareerBliss's odbora savjetnika i profesorica psihologije na Univerzitetu Tulsa.
2. Nastavnici u osnovnoj školi
Ako volite miris svježe našiljenih olovaka i provoditi svoje vrijeme s djecom punom energije, za vas je idealna karijera nastavnika u osnovnoj školi. Nastavnici imaju pregršt obaveza. Osim što predaju iz knjiga, takođe komuniciraju s roditeljima o napretku učenika te pomažu djeci da usvoje društvene vještine.
'Od borbi s djecom, preko nesreća, do roditelja, svaki dan donosi nove promjene. Svaki dan takođe može donijeti novi uspjeh kada vidite da ste neko dijete nešto uspjeli naučiti ili mu u nečemu bili uzor', kaže Brummel.
3. Policajac ili privatni istražitelj
Ako želite svijet učiniti boljim mjestom za život, privesti kriminalce pravdi, živjeti s adrenalinom, karijera policajca ili detektiva idealan je izbor za vas.
Policija ne samo da je odgovorna za život sugrađana u svojoj zajednici, već i njihovom vlasništvu. Privatni detektivi imaju širok spektar djelovanja, uključujući i provjeru osobe, istraživanje cyber kriminala, pronalazak nestalih osoba...
Policajac i privatni istražitelj dvije su karijere odlične za nekoga ko voli ne znati što može očekivati. 'Svaki slučaj ili susret ima potencijal da se istražuje. Nikada ne znate hoće li osoba s kojom pokušate razgovarati pobjeći ili vas pokušati napasti', kaže Brummel.
4. Pravni asistent
Imate li oko za detalje i organizaciju ali se ne želite zamarati papirologijom? Koristite svoje mogućnosti na stimulativan način tako što ćete se okušati kao pravni asistent. Pravni asistenti rade sve, od pretraživanja pravnih začkoljica do sastavljanja korespondencije i dobijanja izjava.
Oni rade u okružju idealnom za bilo koga ko želi stimulativan rad. 'Uvijek istražujete nove potencijalne puteve i slučajeve ili odluke koje bi mogle pomoći advokatima firme za koju radite pomoći klijentu da pobjedi na sudu. Radi se o svakodnevnoj visokostresnoj kreativnoj potrazi za podacima', rekla je Brummel.
5. Software developer
Sviđa li vam se rad na promjenama na području kompjuterske tehnologije. Imate li dara za detalje, ali ne želite raditi uredski posao? Okušajte se u karijeri software developera. To bi mogla biti idealan spoj rada i igre, ako tako nešto tražite.
'To je veoma kreativan posao za koji nikada niste sigurni je li vaš posljednji kod upravo ono što ste zamislili. Kada ne ispadne onako kako ste željeli, morate osmisliti kreativniji način da to učinite. A kad naposljetku uspijete, vidite rezultate svoga rada', zaključuje Brummel.
6. Medicinska sestra
Ako ste fizički izdržljivi, imate blago srce i želju osjećati se živo svaki dan, posao medicinske sestre odlična je opcija za vas. Jedna stvar je sigurna: Kao medicinska sestra nikada zbog dosade nećete pogledati na sat. 'Medicinska sestra mora brzo saslušati i uputiti mnoge pacijente tokom dana. Uvijek na nekoga treba paziti, nekoga liječiti, s nekim razgovarati...', rekla je Brummel.
7. Modni dizajner
Ako preferirate užurbane dane s jednakom dozom kreativnosti i stila, odaberite karijeru modnog dizajnera. Modni dizajner može osmisliti jedinstvenu odjeću i usmjeriti modni izričaj sljedeći sezona. Dizajneri rade skice novih kreacija, izabiru materijal od kojeg bi odjeća trebala biti sašivena 'Kao dizajner uvijek morate paziti kakav bi trebao biti sljedeći stil. Osim toga, ova je industrija ekscentričnih, zahtjevnih ljudi, tako da nikada ne znate kako će vaši priejdlozi biti prihvaćeni', ocijenila je Brummel.