Dvojica paleontologa uspjela su da utvrde identitet zajedničkog pretka svih kičmenjaka - riba, ptica, sisara, uključujući i čovjeka, koji je živio prije pola milijardi godina.

Nalik crvu, pikaia gracilens je bio vrsta primitivnih hordata čiji su jedini poznati fosili pronađeni u škriljastim stijenama Barjis sheila, nalazištu srednjeg kambrijuma, u nacionalnom parku Joho, na istoku Kanade.

Ovo stvorenje je imalo miomere, tj. mišiće svojstvene kičmenjacima, navode u studiji objavljenoj u časopisu "Biological Reviews" Simon Coveney Moris sa Univerziteta u Cambridgeu i Jean-Bernard Caron sa Univerziteta u Torontu.
 
Zahvaljujući napretku istraživačkih tehnika, posebno elektronskog mikroskopa, dvojica naučnika su uspjela da potvrde hipotezu koju je Coveney Moris iznio još 70-ih godina prošlog vijeka, ali nije bio u mogućnosti da je dokaže preciznim opisom.
 
Prve fosile pikaie pronašao je početkom XX vijeka američki paleontolog Charles Doolittle Walcott.
 
Coveney Moris i Caron su konstatovali da je pikaia, organizam mekog tijela, posjedovao miomere. Naravno, ti mišići su davno nestali, ali su naučnici uspjeli da identifikuju vezivna tkiva za koja su bili pričvršćeni.
 
"Posebno važna karakteristika ove životinje je prisustvo tzv. notohorde, hrskavične strukture koja kod kičmenjaka prerasta u kičmu", kazao je kanadski naučnik.