Kombinacija sistema za suzbijanje požara (tzv. "vodeni sprej") i rastopljeni aluminijum iz konstrukcije putničkih aviona, najvjerovatniji je uzrok eksplozije koja je srušila tornjeve blizance u New Yorku 11. septembra 2001. godine.

Christian Siemens, naučnik sa Nezavisnog tehnološkog istrživačkog instituta u Norveškoj objasnio je ovu svoju teoriju na konferenciji održanoj u srijedu u San Diegu u Kaliforniji.

"Naime, ako je moja teorija tačna, kada su tone rastopljenog aluminijuma iz aviona potekle niz tornjeve, došle su u kontakt sa nekoliko stotina litara vode. Na osnovu drugih nesreća, te naučnih eksperimenata provedenih u aluminijskoj industriji, znamo da reakcija ove vrste može dovesti do eksplozije", kazao je Siemens.

Iako službeni izvještaj za rušenje tornjeva "okrivljuje" kolaps građevine uslijed pregrijavanja, te neispravnost čeličnih greda u centru zgrade, Siemens odbija ova objašnjenja.

"S obzirom na količinu rastopljenog metala, eksplozija koja je uslijedila je dovoljno snažna da uništi unutrašnji dio svakog objekta", dodao je Siemens, te je dodao da bi gornji dio svakog tornja uvijek pao na njegov donji dio.

"Težina gornjih spratova dovoljna je da se polomi donji dio zgrade kao "kula od karata", kategoričan je Siemens, te napominje da se od 1980. godine u "aluminijskoj industriji" službeno desilo više od 250 eksplozija zbog kontakta vode sa rastopljenim aluminijumom.