Amerikanac Troy Davis, koji je prije 20 godina osuđen za ubistvo policajca, pogubljen je kasno sinoć u saveznoj američkoj državi Georgiji.

Vrhovni sud je prethodno odbacio žalbu koju su uložili njegovi advokati, tvrdeći da su dokazi iznijeti protiv optuženog lažni.

Davis je pogubljen smrtonosnom injekcijom u zatvoru u gradu Jackson, nešto poslije 23 sata po lokalnom, odnosno pet sati jutros po srednjeevropskom vremenu, javio je Reuters.

Vrhovni sud je nakon četvorosatnog razmatranja odbacio žalbu koja je uložena neposredno pred izvršenje smrtne kazne, koje je najpre bilo zakazano za jedan sat poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Davis je osuđen zbog učešća u pucnjavi u Savani (Georgia) 1989. godine, kada je poginuo policajac, ali ne postoje materijalni dokazi koji ga dovode u vezu sa ubistvom, a nekoliko svedoka povuklo je svoja ranija svjedočenja.

Davis je tokom dvije decenije, koliko traje sudski proces protiv njega, postao zaštitno lice svjetske kampanje za ukidanje smrtne kazne.

Slučaj je izazvao polemike o tome da li je okršaj bio rasno motiviran, jer je policajac, koga je Davis navodno ubio, bio bijelac, a Davis, koji je u to vrijeme imao 20 godina, crnac.

U SAD je od početka ove godine smrtna kazna izvršena nad 34 osobe.