Nestala prije više miliona godina - otkrivena od strane naučnika, nalazi se Sjevernoatlantskom okeanu, zapadno od Orkni - Šetland ostrva, i nije Altantida već potpuno novo otkriće.

Naučnici su nedavno u Atlantskom okeanu, na dubini od 1,2 milje otkrili drevne ostatke koji su nekada bili djelovi planina, kao i osam riječnih korita, za koje se smatra da su bili dio drevnog grada koji je potonuo.

Koristeći najsavremeniju audio i vizuelnu tehnologiju naučnici su uspjeli da rekonstruišu 3D slike pejzaža potopljnog grada, onakvog kako je on nekada izgledao, kao i da mjerenjem eha odrede jačinu podvodnih talasa na tom području koji su vremenom mijenjali izgled "potopljenog grada".

Istraživač Nik White sa univerziteta Kembridž izjavio je da za "običnog" posmatrača pronađeni ostaci izgledaju kao bilo koji dio kopna na Zemlji, ali to je zapravo drevni fosilni pejzaž koji je preživio milione na okeanskom dnu.

Najnovije otkriće naučnici su uporedili sa drevnom Atlantidom, po svim otkrivenim karakteristikama, ali i po značaju.

Klučni dokaz o tome da se radi o tlu koje je nekada bilo na površini bili su ugalj i polen koji su pronađeni na površini stijena i analizirani u naučnim laboratorijama.

Ovo istraživanje objavljeno je u naučnom časopisu "Nature Geoscience", a naučnici su ubjeđeni da se radi o velikom pronalasku za čovječanstvo.