Nova istraživanja su pokazala da mravi možda mogu predvidjeti potrese. Ulrich Schreiber, geolog na univerzitetu u Duisburg- Essenu u Njemačkoj tvrdi da se crveni šumski mravi vole nastanjivati na rasjedima i da se na temelju njihovog ponašanja može predvidjeti potres.

Schreiber je dvije godine sa svojim kolegama promatrao mrave, te je primjetio da mijenjaju ponašanje neposredno prije nekog većeg potresa u blizini. Mravi se tada češće pojavljuju na površini, a posebno neobično se ponašaju po noći.

On također tvrdi da se crveni šumski mravi vole nastanjivati na mjestima na kojima su potresi česti i da se na temelju njihovog ponašanja potres može predvidjeti, prenosi Earth Times. Na rasjedima dolazi do trenja između tektonskih ploča i mravi takva mjesta vole zbog plinova koji ih griju.

Stručnjak za mrave Alfred Buschinger i specijalist za potrese Heiko Woith tvrde kako Schrieber nije u pravu jer mravi zimi ostaju u mravinjaku, pa njihovo ponašanje teško može poslužiti za predviđanje potresa.