Britanac Matthew Lowe (25) iz Birdwella prošao je kroz mašinu za obradu čelika i preživio.

Radio je na kompjuterski kontrolisanoj traci u fabrici Compass. Radno odijelo mu je zapelo za mašinu koja ga je povukla kroz otvor širine 13 cm. Glava je prošla kroz širu stranu, a tijelo mu se prignječilo i polomilo na užoj strani. Pao je na pod, krvav i poderan. Tada je tek osjetio bol. Počeo je vrištati, a kolege su dojurile do njega.

Slomio je leđa na dva mjesta, zgnječio zdjeličnu kost, oba kuka i nekoliko rebara koja su probila trbuh i crijeva. Jedino čega je Matthew bio svjestanje da je slomio ruku, jer je to čuo. Nakon što su ga prevezli su bolnicu, njegovoj parterici Kim Swift (29) rekli su da se pripremi na najgore.

"Još ne znam kako nisam umro. Dok me mašina uvlačila, samo sam se opustio. Znao sam da ne mogu ništa učiniti. Bio sam uvjeren da je to moj kraj", ispričao je. Prvo su ga odveli u bolnicu Barnsley gdje su ga stabilizovali, a zatim su ga šest puta operisali u Sheffieldu, piše Daily Mail. Doslovno su ga spojili spajalicama.

Sada, dvije godine kasnije, osim slabije ruke, sasvim se oporavio. Ipak, ponekad ga ulovi napad panike.

"Glava mi je prošla kroz malo veći otvor, ali i dalje mi nije jasno kako sam preživio", dodao je. Sada se školuje za nadzornika u fabrici. Compass i njemačka firma koja je montirala fabričku traku na sudu će morati objasniti zašto su prekršili sigurnosna pravila na radu.