Da biste postali ranoranilac nije dovoljno da podesite budilicu. To je navika koja se stiče, a otkrićemo vam tri jednostavna načina da postane i dio vaše svakodnevnice.

Nekoliko jednostavnih sitnica koje možete sa lahkoćom da obavite tokom dana dovoljne su da biste se budili na vrijeme. Imaćete više vremena za obaveze koje treba da obavite, a slobodno vrijeme iskoristite pametno.

NAPRAVITE DOBAR RITAM
Ako podesite sat da vas budi sat ranije, organizam će se šokirati. Zato se postupno navikavajte. Svaka dva dana pomjerite ga za 10 minuta unazad, pa će buđenje biti znatno prijatnije za vas. Ubrzo će se organizam privići, ići ćete i ranije na spavanje. Tako ćete dugoročno izbalansirati vaš ritam spavanja.

KAFA SAMO PRIJE PODNE
Kofein iz kafe ostaje u vašem organizmu dugo nakon ispijene šoljice. Zato, da biste "očistili" organizam i spremili se za spavanje, neka posljednja kafa bude do podneva. nakon tog vremena pijte bilo šta drugo, ali izbjegavajte kofein.

VJEŽBAJTE NAKON POSLA
Idealno vrijeme za vježbanje i rekreaciju je nakon posla. Ako biste vježbali nakon radnog dana, oko 17.30 sati, vaša tjelesna temperatura bi se spustila na nivo idealan za spavanje, taman na vrijeme oko 20 sati.